Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rodinná oslava sa zvrtla: KORONAVÍRUS si odnieslo 36 ľudí, ďalších 120 je v karanténe

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ - V severomaďarskej Rábsko-mošonsko-šopronskej župe sa na rodinnej oslave nakazilo novým druhom koronavírusu 36 ľudí, informovala v pondelok agentúra MTI.

Podľa Národného centra zdravia (NNK) sa rast počtu infikovaných ukázal v Hajducko-bihárskej župe. Pri preverovaní kontaktov dotknutých úrady zistili, že všetci sa zúčastnili na rodinnom stretnutí v Rábsko-mošonsko-šopronskej župe, kde sa nakazili vírusom SARS-CoV-2. Pri ďalšom preverovaní potvrdili nákazu koronavírusom okrem uvedených dvoch žúp ešte aj vo Vašskej župe. V súvislosti s týmto prípadom nariadili úrady povinnú domácu karanténu vyše 120 osobám.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Postihnuté sú aj domovy dôchodcov 

Do budapeštianskeho domova dôchodcov na Peštianskej ceste, ktoré je z hľadiska šírenia nákazy novým druhom koronavírusu a úmrtia na COVID-19 najproblematickejším zariadením svojho druhu v Maďarsku, zakázal príslušný vládny úrad prijímať nových seniorov. Informovalo o tom v pondelok internetové vydanie denníka Népszava. 

Úrad zdôvodnil toto opatrenie nedostatkom personálu - namiesto predpísaných 109 zdravotníkov a opatrovateľov je ich tam totiž iba 60. Zákaz platí až dovtedy, kým magistrát nezabezpečí doplnenie počtu pracovníkov. Úrad pripomenul, že v tomto sociálnom zariadení zomrelo na COVID-19 56 seniorov, nakazilo sa 313 klientov a 26 zamestnancov. Opozičný starosta Budapešti Gergely Karácsony tvrdí, že nákazu zavliekli do domova pacienti, ktorých vracali z nemocníc bez toho, aby im urobili test na koronavírus.

Viac o téme: OslavaKaranténaNákazaMaďarskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu