Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ničivé požiare na Sibíri a v Kalifornii ohrozujú ľudí: VIDEO Zasahuje veľké množstvo hasičov

Sibír i južnú Kaliforniu ničia plamene Zobraziť galériu (4)
Sibír i južnú Kaliforniu ničia plamene (Zdroj: YouTube/CGTN, SITA)

JAKUTSK/LOS ANGELES – Oheň ničí Sibír i južnú Kaliforniu. Na oboch územiach zasahuje množstvo hasičov, ktorí sa usilujú plamene zlikvidovať. Prácu im však sťažujú vysoké teploty. Na Sibíri sa plamene dostali už aj do blízkosti ľudských obydlí.

Jedovaté splodiny z požiarov na Sibíri sa šíria do mesta

Vedenie mesta Jakutsk na Sibíri v sobotu varovalo pred jedovatým dymom, ktorý do mesta prináša vietor od požiarov v sibírskych lesoch. Podobnú situáciu 270-tisícové mesto na rieke Lena zažilo už v minulých rokoch, keď dym obyvateľov trápil celé týždne. Trpeli najmä starí ľudia.

Hrozivé výsledky novej štúdie: Požiare v Austrálii postihli takmer tri miliardy zvierat

Na Sibíri horí väčšinou v lokalitách odľahlých od miest a dedín, niekde sa ale plamene dostali aj do blízkosti ľudských obydlí. Miestni preto vykopávajú protipožiarne priekopy. Ruské úrady v sobotu evidovali 58 požiarov na celkovej ploche vyše 70.000 hektárov. Nasadili proti nim 2 700 hasičov. Pri likvidácii živla miestami pomáha aj dážď.

Najväčšiu plochu oheň zasiahol v odľahlých, neobývaných regiónoch, kde sa požiare kvôli vysokým nákladom nehasia.

Sibír v posledných týždňoch zažila vlnu rekordných horúčav. V meste Verchojansk na Ďalekom východe sa teplota koncom júna vyšplhala na 38 stupňov, čo je podľa Svetovej meteorologickej organizácie rekordná hodnota pre danú meraciu stanicu.

V južnej Kalifornii vyčíňa požiar Apple Fire

V južnej Kalifornii vyčíňa od piatku požiar nazvaný Apple Fire. Vypukol v blízkosti mesta San Bernardino. S plameňmi bojuje viac ako 1 300 hasičov podporovaných vrtuľníkmi, hasičskými lietadlami a vozidlami.

Plameňom už padlo za obeť takmer 8 300 hektárov lesných porastov. Keďže oheň ohrozoval aj ľudské obydlia, úrady nariadili evakuáciu približne 8 000 ľudí z asi 2 600 domov, informovala v pondelok agentúra AFP.

Hasičom sa podarilo v nedeľu večer opätovne získať kontrolu asi nad piatimi percentami požiaru, ktorý sa im predtým popoludní spod kontroly úplne vymkol.

Severné a južné okraje požiaroviska sú v strmých a členitých stráňach, a preto sú neprístupné pre hasičské vozidlá.

Požiar Apple Fire
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

K šíreniu ohňa, ktorý v blízkosti domov horel s veľkou intenzitou, prispieva aj hustá vegetácia, uviedol v piatok Fernando Herrera, kapitán hasičského zboru v okrese Riverside. Hasenie požiaru sťažuje i sucho a vysoké teploty.

Pre silné zadymenie v oblasti vydali tamojšie úrady v nedeľu večer varovanie pred možným ohrozením zdravia splodinami horenia v ovzduší.

Požiar Apple Fire
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Správy o obetiach nateraz nie sú k dispozícii. Zatiaľ došlo len k materiálnym škodám na dvoch budovách a jednom rodinnom dome.

Úrady začali vyšetrovanie príčin požiaru, keďže je predpoklad, že by mohlo ísť o trestný čin.

Viac o téme: KaliforniaPožiarSibír
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu