Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO V južnej Kalifornii vyčíňa požiar Apple Fire: Úrady nariadili evakuáciu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/AP Photo/Ringo H.W. Chiu)

LOS ANGELES - V južnej Kalifornii vyčíňa od piatku požiar, ktorému už padlo za obeť takmer 8300 hektárov lesných porastov. Keďže ohrozoval aj ľudské obydlia, úrady nariadili evakuáciu približne 8000 ľudí z asi 2600 domov, informovala v pondelok agentúra AFP.

Požiar nazvaný Apple Fire vypukol v piatok v blízkosti mesta San Bernardino. S plameňmi bojuje viac ako 1300 hasičov podporovaných vrtuľníkmi, hasičskými lietadlami a vozidlami. Hasičom sa podarilo v nedeľu večer opätovne získať kontrolu asi nad piatimi percentami požiaru, ktorý sa im predtým popoludní spod kontroly úplne vymkol.

VIDEO V južnej Kalifornii
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Ringo H.W. Chiu)

Severné a južné okraje požiaroviska sú v strmých a členitých stráňach a preto sú neprístupné pre hasičské vozidlá. K šíreniu ohňa, ktorý v blízkosti domov horel s veľkou intenzitou, prispieva aj hustá vegetácia, uviedol v piatok Fernando Herrera, kapitán hasičského zboru v okrese Riverside. Hasenie požiaru sťažuje i sucho a vysoké teploty.

Pre silné zadymenie v oblasti vydali tamojšie úrady v nedeľu večer varovanie pred možným ohrozením zdravia splodinami horenia v ovzduší. Správy o obetiach nateraz nie sú k dispozícii. Zatiaľ došlo len k materiálnym škodám na dvoch budovách a jednom rodinnom dome. Úrady začali vyšetrovanie príčin požiaru, keďže je predpoklad, že by mohlo ísť o trestný čin.

Viac o téme: LesPožiarEvakuáciaKalifornia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu