Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Maďarská opozícia zvolala mimoriadnu schôdzu parlamentu k summitu EÚ

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP/Stephanie Lecocq)

BUDAPEŠŤ - Z iniciatívy maďarskej opozičnej strany Demokratická koalícia (DK) v pondelok mimoriadne zasadne parlament, aby poslanci diskutovali o výsledkoch dosiahnutých premiérom Viktorom Orbánom na summite Európskej únie (EÚ), uviedlo v piatok internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság (HVG).

Vládna strana Fidesz avizovala, že sa na pondelňajšej schôdzke nezúčastní, preto mimoriadna schôdza podľa nej nebude uznášaniaschopná a diskusia o Bruseli sa veľmi rýchlo skončí, píše HVG. "Maďarsku a Poľsku sa na bruselských rokovaniach podarilo nielen získať významné finančné zdroje, ale aj ochrániť svoju národnú hrdosť," povedal v Bruseli po summite predseda maďarskej vlády Viktor Orbán na spoločnej tlačovej konferencii s poľským premiérom Mateuszom Morawieckym.

Poslankyňa EP za opozičnú stranu Demokratická koalícia (DK) Klára Dobrevová vtedy označila výsledok bruselských rokovaní za Orbánovu obrovskú prehru. "Maďarsko v pomere k celkovému rozpočtu EÚ ešte nikdy nedostalo tak málo peňazí ako teraz," zdôraznila. Lídri 27 členských štátov EÚ po štyroch dňoch a štyroch nociach rokovaní našli zhodu. Súhlasili s fondom obnovy po pandémii vo výške 750 miliárd eur, ktoré si vo forme nenávratných grantov a výhodných pôžičiek rozdelia krajiny tvrdo zasiahnuté pandémiou. Okrem toho lídri dosiahli aj dohodu o sedemročnom rozpočte EÚ vo výške jedného bilióna eur.

Viac o téme: SummitOpozíciaSchôdzaMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu