Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bývalý mexický minister a jeho podriadení sú obvinení z napomáhania kartelu

García Luna
García Luna (Zdroj: SITA/AP Photo/Marco Ugarte, File)

MEXIKO - Bývalý mexický minister verejnej bezpečnosti Genaro García Luna, ktorý je v Spojených štátoch obvinený z prijímania úplatkov a pomáhania známemu mexickému drogovému kartelu, čelí ďalšiemu obvineniu, kde mu v prípade dokázania viny hrozí minimálne 20 rokov väzenia. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters.

García Luna, ktorý bol ministrom počas vlády bývalého prezidenta Felipeho Calderóna, je podľa amerického ministerstva spravodlivosti obvinený už aj zo "zapájania sa do systematického ilegálneho obchodovania".

Z obchodovania s kokaínom boli obvinení aj dvaja bývalí vysokopostavení úradníci, ktorí pracovali pre Garcíu. Luis Cárdenas Palomino (51) a Ramón Pequeňo García (53) sú však zatiaľ na slobode. "Výmenou za úplatky v hodnote miliónov dolárov obžalovaní údajne umožnili drogovému kartelu Sinaloa známeho narkobaróna Joaquína "El Chapa" Guzmána beztrestne pôsobiť na území Mexika," uvádza sa v stanovisku amerického ministerstva spravodlivosti.

Trojica je tiež podozrivá z poskytovania citlivých informácií kartelu a jeho rivalom s cieľom uľahčiť im trestnú činnosť. Podľa prokurátorov kartel odovzdal Garcíovi Lunovi úplatky najmenej dvakrát. V prípade dokázania viny môžu všetci traja dostať až doživotný trest.

Viac o téme: KartelObvinenie Genaro García Luna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu