Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Horolezci v Nepále majú dôvod na radosť, krajina povolí výstup na hory vrátane Mount Everestu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages)

KÁTHMANDU - Nepálska vláda vo štvrtok oznámila, že Himaláje vrátane Mount Everestu pre horolezcov opäť otvorí počas jesennej sezóny, informovala agentúra Reuters.

V Nepále sa nachádza osem zo štrnástich najvyšších vrcholov sveta. Nepálska vláda pre šíriaci sa koronavírus v marci zakázala výstupy na všetky hory v krajine vrátane Mount Everestu. Rovnaké opatrenie predtým zaviedla i Čína, ktorá uzavrela prístup na najvyššiu horu sveta zo svojej strany.

Cieľom znovuotvorenia hôr je oživiť hospodárstvo krajiny, ktoré je závislé od cestovného ruchu, - aj napriek rastúcemu počtu prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Nepál má takmer 30 miliónov obyvateľov. V krajine zaznamenali 19.547 prípadov nákazy a 52 úmrtí v súvislosti s týmto koronavírusom.

Nepál podľa ministerstva kultúry, turizmu a civilného letectva znovu umožnil horolezectvo a bude vydávať povolenia na jesennú sezónu, ktorá v tejto krajine trvá od septembra do novembra. Horolezci však budú musieť dodržiavať zdravotnícke opatrenia.

Zákaz výstupov počas jarnej sezóny v apríli a máji spôsobil Nepálu finančné straty v miliónoch dolárov, konštatuje Reuters. Opatrenia podľa Reuters zasiahli stovky zahraničných turistov, približne 200.000 šerpov, horských vodcov a nosičov.

Medzinárodné lety do Nepálu sú až do polovice augusta zrušené a v krajine platia obmedzenia v oblasti cestovania, čo podľa organizátorov horolezeckých expedícii znamená, že v blízkej budúcnosti sa horolezci na hory nedostanú. Nepál v sobotu povolil znovuotvorenie hotelov a reštaurácii za dodržania istých obmedzení.

Viac o téme: Mount EverestNepálHimaláje
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu