Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Indické úrady varujú obyvateľov hlavného mesta: Hrozí silné zemetrasenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NAÍ DILLÍ - Indické úrady varovali obyvateľov hlavného mesta Naí Dillí, aby sa pripravili na možné silné zemetrasenie, keďže v metropole v posledných mesiacoch zaznamenali zriedkavé otrasy. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Odborníci tvrdia, že veľké zemetrasenie je síce nepravdepodobné, ale nie nemožné, a v preplnenom meste s 20 miliónmi obyvateľov by mohlo zabiť státisíce ľudí. Kampaň zameraná na zvyšovanie povedomia o zemetrasení zahŕňa dvojstranné reklamy v miestnych novinách so zoznamom úloh, čo treba v takejto situácii robiť a čo nerobiť.

"Od apríla 2020 v Naí Dillí a blízkom okolí zaznamenali 18 veľmi miernych otrasov. Iba dva z nich presiahli magnitúdu 4, čo je na Richterovej stupnici mierna intenzita," uviedol šéf dillíjskej samosprávy Arvind Kedžrívál. "Pevne však verím, že mesto musí byť vždy pripravené a musí vedieť o akejkoľvek kríze," dodal vo vyhlásení.

Vedci z Národného seizmologického ústavu v Indii poznamenali, že i keď to nie je prvýkrát, čo v meste zaznamenali nárast otrasov, rozhodnutie samosprávy upozorniť občanov bolo správne. Ak by podľa vedcov mesto zasiahlo silné zemetrasenie, státisíce obyvateľov by mohlo zahynúť, keďže veľa z dillíjskych budov je zle postavených.

Viac o téme: úradyOtrasyVarovanieZemetrasenie India
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu