Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

NAŽIVO Prevratná misia na Mars: NASA ide hľadať na červenej planéte život

Raketa Atlas V štartuje na prevratnú misiu na Mars. Zobraziť galériu (4)
Raketa Atlas V štartuje na prevratnú misiu na Mars.

MYS CANAVERAL - Pred malou chvíľou odštartovala z americkej Floridy posledná misia k Marsu z tohtoročného štartovacieho okna. Ide o americký rover Perseverance spolu s dronom Ingenuity. Perseverance bude po úspešnom pristátí na Marse predstavovať najpokročilejšie vedecké zariadenie na jeho povrchu. Jeho hlavnou úlohou bude geologický prieskum a hľadanie po stopách súčasného alebo minulého života.

Misia je však súčasťou aj väčšieho projektu MSR (Mars Sample Return), v rámci ktorého bude odoberať vzorky marťanskej pôdy, ktoré budú v budúcnosti prepravené na Zem. Perseverance by mal rovnako ako arabský Al Amal a čínsky Tianwen-1 k Marsu doraziť vo februári budúceho roka a stráviť v oblasti krátera Jezero niekoľko rokov.

Replika robotického vozidla Perseverance
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/John Raoux)

Šesťkolesový rover Perseverance je podľa NASA jej zatiaľ najväčšie a najsofistikovanejšie vozidlo pre prieskum Marsu. Je vybavené niekoľkými prístrojmi, senzormi a kamerovými systémami, ktorými možno na diaľku analyzovať povrch planéty. Novinkou je malá robotická helikoptéra nazvaná Ingenuity (Dôvtip), ktorá je prvým vrtuľníkom, ktorý by mal vzlietnuť v riedkej atmosfére na Marse. Skúmať má blízke okolie vozidla, a to vždy len po niekoľko minút.

Súčasťou výpravy je aj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/ AP)

V súčasnej dobe na Marse bádajú dve robotická zariadenia NASA - vozidlo Curiosity (od roku 2012) a stacionárna sonda InSight (od roku 2018). Prieskum Marsu z obežnej dráhy zároveň vykonáva šesť sond, z toho tri vyslala NASA. Európska vesmírna agentúra (ESA) má pri Marse dve sondy, z ktorých jedna je jej spoločným projektom s ruskou vesmírnou agentúrou Roskosmos. Jednu sondu má na obežnej dráhe Marsu aj India.

Tu si môžete pozrieť priamy prenos zo štartu rakety Atlas V. Zdroj: YouTube/ NASA

 

Viac o téme: RoverMisiaVrtuľník MarsPerseveranceIngenuity
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu