Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Cestujúci na lodi Diamond Princess sa zrejme nakazili KORONAVÍRUSOM od jednej osoby

Výletná loď Diamond Princess
Výletná loď Diamond Princess (Zdroj: TASR/Kyodo News via AP)

TOKIO - Stovky ľudí, nakazených novým druhom koronavírusu na výletnej lodi Diamond Princess, ktorá od 3. februára viac ako dva týždne z karanténnych dôvodov kotvila v prístave japonského mesta Jokohama, sa s najväčšou pravdepodobnosťou infikovali od jediného pasažiera. Vyplýva to z analýzy vedcov z japonského ústavu infekčných chorôb zverejnenej v odbornom periodiku PNAS, informovala v stredu agentúra AFP.

Na palube lode Diamond Princess sa nachádzalo približne 3700 ľudí. Koronavírusom sa nakazilo 712 osôb a sedem na komplikácie spôsobené ochorením COVID-19 zomrelo. Tím vedcov pod vedením Makota Kurodu skúmal genetickú sekvenciu vzoriek vírusu odobratých nakazeným cestujúcim s cieľom vytvoriť akýsi jeho rodokmeň.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Výskumníci dospeli k záveru, že všetci cestujúci sa zrejme nakazili od jediného infikovaného človeka, pričom k tomu došlo ešte pred zavedením karantény. Genetická analýza totiž ukázala, že všetky skúmané koronavírusové vzorky mali rovnakú mutáciu.

Vedci skúmali genómové sekvencie 148 pasažierov a členov posádky lode. Infikovaní cestujúci sa nachádzali na všetkých 18 palubách, z čoho usúdili, že sa nakazili na miestach, kde zhromažďovali vo veľkom množstve, napríklad na kultúrnych podujatiach. Prvé príznaky ochorenia COVID-19 začala väčšina nakazených pociťovať 7. februára.

Viac o téme: LoďKoronavírusDiamond Princess
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu