Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Od soboty si musia občania Maďarska po návrate z rizikových krajín platiť testy

Koronavírus v Maďarsku
Koronavírus v Maďarsku (Zdroj: SITA/Marton Monus/MTI via AP)

BUDAPEŠŤ - Od 1. augusta sa v Maďarsku menia pravidlá návratu jeho občanov z rizikových krajín, teda krajín označených žltou a červenou farbou. Ak sa chcú navrátilci dostať z povinnej karantény skôr než po dvoch týždňoch, musia si sami zaplatiť dva testy na koronavírus, informovalo v stredu internetové vydanie denníka Népszava.

Denník pripomína, že doposiaľ takéto testovanie hradil štát. Príslušný vládny orgán o tom obvodných lekárov obežníkom informoval v utorok. Lekári už nemôžu teda objednávať PCR-testy od záchrannej služby, ale majú pacientov informovať, kde im tieto testy za úhradu urobia.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


V povinnej domácej karanténe je v súčasnosti 8683 ľudí. Ich počet stúpol po sprísnení opatrení pri vstupe do krajiny, ktoré platia od polovice júla, keď aj Maďarsko zaviedlo farebné kategorizovanie štátov podľa rizika šírenia nákazy vírusom SARS-CoV-2.

Na budapeštianskom letisku otvoria stredisko testovania na koronavírus

Na budapeštianskom Medzinárodnom letisku Ferenca Liszta otvoria stredisko, v ktorom sa budú môcť cestujúci už na hraniciach pri vstupe do Maďarska otestovať na nákazu vírusom SARS-CoV-2. Informoval o tom v stredu spravodajský server portfolio.hu. Kam Jandu, obchodný riaditeľ spoločnosti Budapest Airport, uviedol na sneme Združenia maďarských hotelov a reštaurácií v Budapešti, že ide o reakciu na sprísnenie podmienok vstupu do krajiny a na kategorizovanie krajín farebným kódom podľa rizika nákazy novým druhom koronavírusu.

Jandu poznamenal, že síce v období rokov 2012-19 vzrástol počet cestujúcich na tomto letisku o 90 percent, avšak v roku 2020 očakávajú v súvislosti s pandémiou koronavírusu až 56-percentný prepad. Znamená to, že letecky do Budapešti pricestuje v tomto roku zhruba osem až deväť miliónov cestujúcich, kým vlani ich bolo 16 miliónov a na rok 2020 plánovali 17 miliónov.

Viac o téme: TestovanieMaďarskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu