Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nepokoje v USA neutíchajú: Portland sa mení na bojové pole

V Portlande zúria násilné nepokoje. Zobraziť galériu (7)
V Portlande zúria násilné nepokoje. (Zdroj: SITA/ AP)

PORTLAND- Nasadenenie bezpečnostných zložiek americkej vlády je veľmi sporné. Stále dochádza k zrážkam s demonštrantmi. Mestá sa v noci dostávajú mimo kontrolu.

Po týždňoch protestov v Portlande v Oregone vláda USA oznámila ďalšie sprísnenie postupu proti násilným demonštrantom. Tento týždeň by sa pravdepodobne mali prijať ďalšie opatrenia, uviedol v nedeľu pre Fox News minister pre vnútornú bezpečnosť Chad Wolf. Nebude akceptovať fakt, že bezpečnostné zložky štátu sú noc čo noc napádané a zranené. Portland bol "minimálne počas niekoľkých hodín úplne mimo kontroly". V Portlande a Seattli v susednom štáte Washington došlo v noci na nedeľu opäť k zrážkam.

Polícia v Portlande pozatýkala
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/ AP)

Protesty proti rasizmu a policajnému násiliu pokračujú v Spojených štátoch od násilnej smrti afrického Američana Georga Floyda v Minneapolise spred dvoch mesiacov. V Portlande protesty smerujú aj proti použitiu bezpečnostných síl vládou amerického prezidenta Donalda Trumpa proti vôli mesta a štátu. Vláda odôvodňuje operáciu ochranou federálneho súdu, ktorého budova bola v nedeľu večer opäť napadnutá. Podľa Wolfa došlo k násilným protestom v noci v okrem Portlandu a Seattlu aj v Oaklande (Kalifornia) a ďalších mestách.

Všade v ovzduší bol
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/ AP)

Závažné obvinenia proti demonštrantom

V Austine v Texase bol  v sobotu večer počas demonštrácie zastrelený muž. Policajná hovorkyňa uviedla, že obeť mohla mať pušku a blížila sa k autu, z ktorého sa následne strieľalo. Strelec bol zatknutý a spolupracoval s políciou. Incident sa vyšetruje.

Portland sa zmenil v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/ AP)

Republikán Trump obviňuje demokratmi spravované mestá z toho, že neriešia násilie a zločin. Wolf povedal, že správu mesta ponechali v rukách anarchistov. Každú noc sa stretne 2 000 až 4 000 násilníkov, aby zaútočili na federálne zložky, ako sú súdne budovy a federálne bezpečnostné sily. Podľa Wolfa federálne bezpečnostné sily v nedeľu večer zatkli "sedem alebo osem" ľudí. Obvinil demonštrantov z používania laserov, ktoré zameriavajú do očí bezpečnostných síl. Dvaja alebo traja dôstojníci pravdepodobne stratili časť svojho zraku.

Proti demonštrantom zasahovali vojaci.
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/ AP)

Trump pohrozil demonštrantom. "Anarchisti, podporovatelia nepokojov alebo demonštranti", ktorí zničili alebo poškodili federálnu súdnu budovu v Portlande alebo iných federálnych budovách, sa budú zodpovedať, napísal Trump v pondelok (miestneho času) na Twitteri. Mali by ste rátať s najmenej desiatimi rokmi vo väzení, napísal Trump a dodal: "Nerobte to!"

Trump a jeho vojenské oddiely musia byť zastavení

Nasadenie paramilitantne pôsobiacich bezpečnostných síl, je veľmi kontroverzné. Šéfka Snemovňa reprezentantov, demokratka Nancy Pelosiová, uviedla: "Trump a jeho úderné oddiely musia byť zastavené." Wolf označil vyhlásenie za nezodpovedné a nebezpečné. Žiadal od Pelosiovej ospravedlnenie.

Mesto sa začalo podobať
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/ AP)

Portlandská polícia uviedla, že v nedeľu večer sa okolo zapečatenej budovy Federálneho súdu zhromaždili tisíce demonštrantov. Niektorí mali so sebou kamene, fľaše a rakety ohňostrojov a pokúsili sa prerezať plot pomocou elektrického náradia. Okolo 1:00 (miestneho času / 23:00 SEČ) demonštranti dokázali strhnúť časť plotu. Polícia použila  na rozohnanie davu slzný plyn. Miestna polícia zatkla niekoľko ľudí.

Zranení boli aj niektorí
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/ AP)

Polícia v Seattli uviedla, že počas nepokojov tu zatkli desiatky ľudí. Kamene, fľaše a ohňostroje zranili 21 policajtov, väčšina z nich sa však mohla vrátiť do služby. Približne desať ľudí vstúpilo do areálu detenčného centra pre mladistvých a zapálilo tam stavenisko. Rozbíjali sa výklady obchodov. Na jednej policajnej stanici explodovala výbušnina. Demonštranti hádzali kamene, fľaše a ohňostroje na policajných dôstojníkov. Polícia použila na rozpustenie davu plyn.

Viac o téme: DemonštrácieZrážkyPolícia Donald TrumpPortland
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu