Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Záhadné úmrtia na americkej vojenskej základni: Prečo museli títo mladí ľudia zomrieť?

Obidvaja príslušníci americkej armády  slúžili na základni Fort Hood. Zobraziť galériu (3)
Obidvaja príslušníci americkej armády slúžili na základni Fort Hood. (Zdroj: Facebook/Mejhor Morta, US Army)

FORT HOOD - Je to tretí smrteľný prípad v tomto mesiaci a siedmy od začiatku roka. Všetky majú dve spoločné veci. Všetci mŕtvi slúžili v americkej armáde a všetci boli umiestnení v jednej z najväčších základní v USA - Fort Hood v Texase.

Vojak Mehjor Morta (26) je posledným prípadom zo série záhadných úmrtí na základni Fort Hood v Texase. Americká armáda v utorok potvrdila: Telo nájdené takmer 30 kilometrov od základne patrilo Mortovi.

Morta bol nájdený bez života v oblasti v okolí jazera Stillhouse 17. júla. 26-ročný mladý muž z Pensacoly (Florida) sa k armáde pripojil len v septembri minulého roka a za svoju prácu mechanika dostal už tri vyznamenania.

Vojak Mehjor Morta (26) je posledným prípadom zo série záhadných úmrtí na základni Fort Hood v Texase.
Zobraziť galériu (3)
Vojak Mehjor Morta (26) je posledným prípadom zo série záhadných úmrtí na základni Fort Hood v Texase.  (Zdroj: Facebook/Mejhor Morta)

Veliteľ Mortovej jednotky, Neil Armstrong, povedal: "Čierni rytieri (tak sa jednotka volá) sú zničení tragickou stratou vojaka Mehjora Mortu. Moja úprimná sústrasť patrí jeho rodine, priateľom a blízkym. Bol základnou súčasťou skupiny".

Vedenie armády však utajuje príčinu smrti aj niekoľko dní po správe o úmrtí.

Prípad Vanessy Guillenovej

Guillenová opísala dva prípady sexuálneho obťažovania.
Zobraziť galériu (3)
Guillenová opísala dva prípady sexuálneho obťažovania.  (Zdroj: U.S. Army)

Prípad Vanessy Guillenovej (†20) pritiahol začiatkom júla ešte väčšiu pozornosť: ľudské pozostatky, ktoré sa našli neďaleko základne, mohli byť nakoniec priradené k mladej žene. Nezvestnou bola od 22.apríla.

Zdá sa, že za jej smrťou je temné tajomstvo, ktoré ešte nebolo úplne objasnené. Rôzne americké médiá, citujúce členov rodiny, však uvádzajú, že Guillenová opísala dva prípady sexuálneho obťažovania. V jednom z týchto dvoch prípadov ju nadriadený sledoval v sprche.

Prípad však neohlásila. Právnička rodiny Nathalie Khawamová povedala: "Obávala sa to nahlásiť, pretože sexuálne obťažovanie pochádzalo od nadriadeného, takže sa bála pomsty." Khawamová pokračovala: „Veríme, že osoba, ktorá ju zabila, je osoba, ktorá ju sexuálne obťažovala.“

Hlavného podozrivého sa však už nemožno pýtať na prípad Vanessy Guillenovej: Práve keď sa k nemu vyšetrovatelia blížili, Aaron David Robinson sa zastrelil pred ich očami.

Pozostalí a ďalšie ženské obete sexuálneho obťažovania a násilia v americkej armáde bojujú za spravodlivosť: Pod hashtagom #IamVanessaGuillen prelomili mnohé príslušníčky americkej armády svoje mlčanie a upútali pozornosť verejnosti na zjavne rozšírený problém v amerických ozbrojených silách.

Ďalšie prípady úmrtia vo Fort Hood

Už pred najnovšími prípadmi došlo od začiatku roka k niekoľkým úmrtiam:

  • V marci zomrel na strenú ranu Shelby Tyler Jones (20), ktorý bol nasadený v Iraku v roku 2018. Bol nájdený v Killeene neďaleko Fort Hood.
  • V tom istom mesiaci bol Christopher Wayne Sawyer (29) na svojom poste nájdený v bezvedomí a neskôr zomrel - ale neexistujú dôkazy o zločine, uviedol hovorca Fort Hood.
  • Smrť Freddyho Beninga Delacruza (23) sa považuje za zločin vraždy.
  • Polícia považuje smrť Brandona Scott Rosencrans (27), ktorý bol nájdený v Harker Heights, za prípad vraždy.
Viac o téme: VojaciVraždaSexuálne obťažovanieúmrtiaAmerická armáda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu