Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Vládny nálet v Afganistane skončil tragicky, o život prišlo 14 ľudí, prevažne ženy a deti

Vládny nálet v Afganistane má svoje obete
Vládny nálet v Afganistane má svoje obete (Zdroj: Twitter/@ZhurnalMK)

KÁBUL - Najmenej 14 životov si vyžiadal nálet afganských vládnych síl v provincii Herat na západe Afganistanu. Mnohými z obetí boli podľa svedkov útoku ženy a deti, informovala vo štvrtok agentúra AP.

Stovky ľudí sa v stredu zišli v okrese Adraskan, aby privítali bývalého veliteľa militantného hnutia Taliban Ghuláma Nabího, ktorého prepustili z väzenia. Počas náletu sa údajne zranil aj jeho deväťročný syn. Nabí bol prepustený zjavne v rámci dohody o výmene zajatcov, ktorá prebieha v súlade s dohodu dosiahnutou so Spojenými štátmi a má uľahčiť mierové rokovania afganskej vlády s Talibanom.

Predstavitelia vlády vo štvrtok uviedli, že útok vyšetrujú. V rovnaký deň vybuchla v provincii Herat aj bomba nastražená na okraji cesty. Informovala o tom agentúra DPA, počet obetí ani zranených však neuviedla.

"Afganský ľud si želá okamžité začatie mierových rokovaní," napísal vo štvrtok v súvislosti útokmi osobitný vyslanec USA mierový proces v Afganistane Zalmay Khalilzad a dodal, že "ďalšie hroby" posun v rokovaniach neprinesú. "Posledných 24 hodín bolo v Afganistane veľmi násilných - stratili sme mnoho životov. Odsudzujeme útoky a podporujeme ich vyšetrovanie," uviedol taktiež na Twitteri.

Viac o téme: AfganistanVládny nálet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu