Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pražská hygienička prehovorila: Slamka putovala z úst do úst, hrozivé slová svedka

V pražskom klube sa rozšírila koronavírusová nákaza.
V pražskom klube sa rozšírila koronavírusová nákaza. (Zdroj: Facebook/ Techtle Mechtle)

PRAHA - V súvislosti s nočným klubom, kde sa nakazilo minimálne 76 ľudí, upozorňuje riaditeľka pražských hygienikov Zdeňka Jágrová na mimoriadne opatrenia, ktoré nariaďuje nosenie rúšok vo vnútorných hromadných podujatiach s účasťou nad 100 ľudí. V klube ich podľa nej bolo viac, rúška nemali a pili drinky jednou slamkou, povedala dnes Rádiožurnálu Jágrová. Stanovisko klubu Techtle Mechtle vo Vinohradskej ulici v Prahe 2, kde sa ľudia na párty nakazili, ČTK zisťuje. Klub na facebooku uviedol, že z dôvodu účinku dezinfekcie priestoru bude dva dni uzavretý.

"Tá situácia v tom klube vôbec nemusela nastať, pretože mimoriadne opatrenie, ktoré bolo vydané 10. 7. stanovuje, že tam, kde je viac ako 100 osôb vo vnútorných priestoroch, tak majú nosiť rúška. Ale ak nenosia rúška, ak pijú jednou slamkou jednoducho nejaké drinky, tak samozrejme to všetko prispieva veľmi výrazne k tomu, aby sa to ochorenie takto rozšírilo," povedala Jágrová.

Klub má kapacitu 500 ľudí, prevádzkovateľ podľa hygieničky nedokáže povedať, či bol klub plný. "Úplne plný asi nebol, ale z toho, čo máme, tie indície z toho počtu kontaktov, už je to tak, že tých ľudí tam bolo viac ako sto," uviedla.

Hygienická stanica má v súčasnosti hlásených 76 ľudí, ktorí v súvislosti s párty v klube ochoreli. Ich počet bude podľa Jágrovej ešte stúpať, hoci budú pribúdať len jednotlivci, myslí si.

Viac ako 50 sa nazilo v klube

Jágrová už v stredu uviedla, že viac ako päťdesiat ľudí sa nakazilo priamo v klube, ďalší nakazení sú ich rodinní príslušníci a blízki. Podľa médií sú medzi nakazenými aj futbalisti a florbalisti z niekoľkých športových klubov.

Hygiena podľa vyjadrenia klubu na facebooku nenašla dôvod na nariadenie o uzavretí prevádzky. Z dôvodu účinku dezinfekcie priestoru ale bude klub dva dni uzavretý, uviedol prevádzkovateľ. V stredu potvrdil, že klub navštívilo 11. júla dievča, ktoré zrejme malo nákazu covid-19 a zúčastnilo sa párty s mixom mladých pražských športovcov.

Pripravujú opatrenie

Hygienici podľa Jágrovej pokračujú v zisťovaní kontaktov nakazených. "Vychádzame z údajov, ktoré nám tí jednotliví nakazení povedia, takže záleží na ich osobnej zodpovednosti, či uvedú všetky kontakty," povedala. Doplnila, že v stredu sa hygienici na magistráte dohovárali, že pripravia opatrenie, ktoré sa bude týkať nosenia rúšok v zdravotníckych zariadeniach. "Samozrejme v hre je aj nosenie rúšok v tých vnútorných priestoroch, takže uvidíme, sme na začiatku tej prípravy, uvidíme, ako sa bude situácia vyvíjať," uzavrela.

Barmanka to nebola?

Český portál expres.cz včera na základe informácií dvoch svedkov uviedol, že ženou, ktorá mala ľudí v klube nakaziť, bola jedna z barmaniek. To však klub razantne poprel.

"Môžeme potvrdiť, že náš klub navštívilo 11. júla 2020 dievča, ktoré zrejme malo nákazu covidom-19 a zúčastnilo sa párty s mixom mladých pražských športovcov a dokázalo ich nakaziť. Môžeme však jednoznačne vyhlásiť, že šíriteľom nákazy nebol nikto z personálu klubu. Klub je naďalej otvorený," uviedol klub techtle mechtle na svojich facebookových stránkach.

Prehovoril ďalší svedok 

Expres.cz sa spojil s človekom, ktorý bol na inkriminovanom večierku. Ten potvdril verziu klubu, že športovcov nenakazila barmanka. Mala to byť mladá slečna z Karvinska. V tejto oblasti je situácia s koronavírusom veľmi vážna.

"Pricestovala z Karvinska, mala príznaky choroby, a napriek tomu sa išla baviť so svojimi kamarátmi do tohto klubu," povedal pre extra.cz svedok, ktorý sám po párty skončil vo dvojtýždňové karanténe.

Viac o téme: FutbalistiSlamkaKlubKoronavírusTechtle Mechtle
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu