Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Bieloruská prezidentská kandidátka vyzýva voličov: Zapojte sa do monitorovania volieb

Obyvatelia Minsku prišli vyjadriť podporu prezidentskej kandidátke Cichanovskej. Zobraziť galériu (2)
Obyvatelia Minsku prišli vyjadriť podporu prezidentskej kandidátke Cichanovskej. (Zdroj: SITA/AP Photo/Sergei Grits)

MINSK - Bieloruská prezidentská kandidátka Sviatlana Cichanovská vyzvala voličov, aby nevyužili možnosť predčasného hlasovania. Apelovala tiež na občanov, aby sa zaregistrovali ako nezávislí volební pozorovatelia.

"Vyzývam vás, aby ste sa stali nezávislými pozorovateľmi a prišli voliť 9. augusta. Žiadne predčasné hlasovanie," vyhlásila Cichanovská v utorok večer vo vysielaní televízie Belarus 1, keď predstavovala svoj volebný program. Cichanovská považuje za dôležité, aby na prezidentských voľbách bol "rekordný počet pozorovateľov, najvyšší v dejinách nezávislého Bieloruska". Len takto bude podľa nej možné získať reálny výsledok volieb.

Zástupcovia Úradu OBSE pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR), Parlamentného zhromaždenia OBSE a Parlamentného zhromaždenia Rady Európy už uviedli, že sa nebudú môcť zúčastniť na monitorovaní prezidentských volieb v Bielorusku. Očakáva sa však účasť pozorovateľov Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ), ktoré združuje niektoré bývalé sovietske republiky.

Obyvatelia Minsku prišli vyjadriť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Sergei Grits)

V prípade svojho víťazstva v prezidentských voľbách chce Cichanovská do šiestich mesiacov "zorganizovať nové a slobodné voľby s transparentným sčítaním hlasov". Súčasný bieloruský prezident Alexandr Lukašenko má podľa Cichanovskej veľmi nízku podporu obyvateľstva. Sama vstúpila do politiky "nie pre moc, ale pre spravodlivosť". Jej hlavným cieľom je "zorganizovať čestné voľby za účasti všetkých alternatívnych kandidátov".

Prezidentské voľby sa v Bielorusku budú konať 9. augusta. Okrem úradujúceho prezidenta a Cichanovskej sa v nich o priazeň voličov uchádzajú ešte ďalší traja kandidáti. Dvoch potenciálne silných súperov Lukašenka — exbankára Viktara Babaryku a bývalého diplomata Valeryja Capkalu — ústredná volebná komisia odmietla zaregistrovať.

Kandidovať v prezidentských voľbách mal záujem aj Cichanovskej manžel, známy bloger a aktivista Siarhej. Po jednom z predvolebných zhromaždení bol však zadržaný a momentálne sa nachádza vo vyšetrovacej väzbe — podobne ako Babaryka, ktorý bol obvinený z finančných machinácií.

Viac o téme: VoľbyBieloruskoMinskSviatlana CichanovskáMonitorovanie volieb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu