Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rukojemnícka dráma na Ukrajine: Polícia vykonala prehliadku v byte možného spolupáchateľa

V meste Luck zadržiava muž v autobuse 20 ľudí
Zobraziť galériu (2)
V meste Luck zadržiava muž v autobuse 20 ľudí (Zdroj: TASR/AP/Ukrainian Police Press Office )

LUCK - V byte možného spolupáchateľa rukojemníckej drámy, ktorá sa v utorok odohrala v ukrajinskom meste Luck, sa počas policajnej prehliadky našli granáty a komponenty k nim, ako aj strelné zbrane a náboje. V stredu o tom informovala agentúra Interfax s tým, že muž bol zadržaný.

Polícia podľa Interfaxu vykonala prehliadku v byte 44-ročného obyvateľa Charkova. Ide o muža, ktorý by mohol byť spoluvinníkom teroristu, ktorý v utorok v Lucku zadržiaval autobus s cestujúcimi. Autobusu premávajúceho na prímestskej linke sa v utorok ráno v centre mesta Luck zmocnil muž ozbrojený výbušninami a zbraňami.

Muž sa identifikoval ako Maxim Zlý. Neskôr sa zistilo, že páchateľ sa v skutočnosti volá Maksym Kryvoš a aj s rodinou žije v meste Dubno. Podľa ukrajinského ministerstva vnútra je rodákom z Ruska. Útočník zadržiaval rukojemníkov viac ako 12 hodín. Po tom, čo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj splnil únoscovu požiadavku a nakrútil videonahrávku, v ktorej ľudí vyzýva sledovať film Pozemšťania, sa muž vzdal polícii.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (2)

Pozemšťania je dokumentárny film, ktorý sa zaoberá zneužívaním zvierat pre ľudské účely. Snímka, ktorá je poskladaná z veľkého množstva záberov urobených skrytou kamerou, natočil ekologický aktivista a ochranca zvierat Shaun Monson. Dokument sa zaoberá témami rasizmu, sexizmu, druhovej diskriminácie a práv zvierat.

Všetci rukojemníci boli prepustení na slobodu. Policajná operácia Rukojemník sa zaobišla bez zranených. Kryvoš počas vyjednávania vyhlásil, že v meste umiestnil výbušninu, ktorú môže odpáliť na diaľku. Kryvoš takisto vypálil niekoľko výstrelov na policajný dron a vyhodil na ulicu výbušné zariadenie, povedal námestník ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko podľa agentúry AFP. Polícia uviedla, že zariadenie nevybuchlo.

Kryvoš na sociálnych sieťach ustavične opakoval, že je "nespokojný so systémom" v krajine. Vzniesol tiež rôzne ideologické požiadavky na politikov, funkcionárov a sudcov, napísal denník Ukrajinská pravda. Kryvoš pri vyjednávaní odmietal rukojemníkov prepustiť. Bol pritom neústupný a odmietal sa vzdať aj napriek naliehaniu svojej ženy a známych, s ktorými ho polícia telefonicky spojila.

Ozbrojenec podľa agentúry Interfax-Ukrajina tiež zverejnil video, na ktorom muž so skrátenou verziou útočnej pušky kalašnikov v ruke ohlasuje "deň antisystému" a nabáda: "neklamte sa a oslavujte pravdu". Úrady podľa agentúry potvrdili, že na videu je skutočne páchateľ, záznam bol však z webovej platformy YouTube onedlho odstránený.

Kryvoš podľa Heraščenka na Twitteri tiež opísal svoje zážitky z uväznenia a životné názory. "Už ma 15 rokov naprávajú, ale nenapravil som sa, skôr naopak - ešte viac som sa stal tým, kým som," napísal únosca. Avšak aj tento jeho príspevok bol neskôr odstránený.

Ukrajinská tajná služba SBU prípad prevzala pre podozrenie, že šlo o "teroristický čin". Správy o tom, koľko osôb bolo v autobuse, sa v závislosti od zdroja rôznia - bolo ich od 13 do 20. Kryvoš (45) už bol dvakrát odsúdený za podvody, lúpeže a nezákonné držanie zbraní. Celkovo si vo väzení odsedel desať rokov.

Viac o téme: PrehliadkaRukojemníciUkrajinaLuckSpolupáchateľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu