Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

MIMORIADNE Rukojemnícka dráma na Ukrajine: Ozbrojenec uniesol autobus s 20 ľuďmi! Streľba, výbušniny aj komplici

Páchateľ zverejnil video, kde je ho vidieť so samopalom v rukách. Zobraziť galériu (4)
Páchateľ zverejnil video, kde je ho vidieť so samopalom v rukách. (Zdroj: Twitter/ Youtube, screenshot)

LUCK - Rukojemnícka dráma v ukrajinskom meste Luck sa v utorok večer skončila. Polícia únoscu zadržala, pričom rukojemníci vyviazli bez zranení, informovala agentúra AP. Prezident Volodymyr Zelenskyj splnil požiadavku únoscu a zverejnil na facebooku krátky odkaz.

"Rukojemníci sú voľní. Muža, ktorí ich uniesol a držal v autobuse v Lucku, sme zadržali," napísalo podľa agentúry AFP ministerstvo vnútra na sociálnej sieti. Kryvoš krátko pred zadržaním prepustil troch rukojemníkov, uvádza ukrajinská agentúra Ukrinform.Páchateľ prepustil staršiu ženu, mladistvého chlapca a tehotnú mladú ženu.

Krátko potom zasiahol špeciálny policajný oddiel. Podľa médií najprv vozidlo opustili rukojemníkov a následne policajti zaistili páchateľa. Minister vnútra Arsenij Avakov potom na briefingu uistil, že všetci rukojemníci sú v bezpečí a nikto nebol zranený. Podľa kancelárie hlavy štátu sa únosca vzdal po zverejnení požadovaného odkazu prezidentom.

Únosca, ktorého vyšetrovatelia už identifikovali ako Maksima Kryvoša, vyhlásil, že v meste umiestnil výbušninu, ktorú môže odpáliť na diaľku. Polícia sa snažila s páchateľom nadviazať kontakt. Podľa ministerstva vnútra však trpí celým radom mentálnych ochorení.

V meste Luck zadržiava
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Ukrainian Police Press Office )

Kryvoš takisto vypálil niekoľko výstrelov na policajný dron a vyhodil na ulicu výbušné zariadenie, povedal námestník ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko podľa agentúry AFP. Policajné stanovisko uvádza, že zariadenie nevybuchlo. Polícii neskôr dovolil, aby do rukojemníkom priniesla vodu.

Podľa zástupcu polície bolo počuť aj výstrely, informácie o zranených nie sú k dispozícii. Muž pred svojím činom vyjadril na sociánych médiách frustráciu nad "systémom v Ukrajine".

Polícia oblasť centra mesta uzavrela a snažila sa s únoscom vyjednávať. Prípad vyšetruje ako akt terorizmu. Celkovo sa na operácii zúčastnilo okolo 100 príslušníkov rôznych bezpečnostných zložiek. Kryvoš (45) už bol dvakrát odsúdený za podvody, lúpeže a nezákonné držanie zbraní. Celkovo si vo väzení odsedel desať rokov.

Vo videu na YouTube, na ktorom sa muž ukazuje so samopalom, vysvetľuje: "Je to deň antisystému. Neklamte samých seba. Oslavujte pravdu." Jeho užívateľké meno je Maxim, ten zlý.

Na Twitteri napísal: "Srdečne gratulujem k dňu antisystému. Dôvody teroru sú nábožensko-politické a mocenský systém oligarchov. Vláda vždy bola a je ten prvý terorista. So mnou je mnoho ľudí, ktorí majú granáty, zbrane a dve bomby. Jeden sa nachádza na jednom mieste v centre mesta."

Polícia následne centrum mesta uzavrela.

Páchateľ posielal tvíty aj z autobusu, naposledy napísal: "Hej novinári..." V komentároch ho mnhí ľudia vyzývajú, aby rukojemníkov prepustil.

V uliciach mesta sa objavili obrnené vozidlá.
Zobraziť galériu (4)
V uliciach mesta sa objavili obrnené vozidlá.  (Zdroj: SITA/ AP)

Páchateľ sa vo svojom životopise na Twitteri označuje za autora knihy "Filozofia kriminálnika".

Poradca ministra vnútra Anton Gerašenko vysvetlil, že kniha opisuje mužove skúsenosti z väzenia.

Gerašenko aj citoval z knihy: "Pätnásť rokov sa ma snažili prevychovať, ale ja som sa nenechal prevychovať - naopak! Stal som sa ešte viac tým, kým som teraz."

Gerašenko tiež povedal, že muž nadviazal s políciou kontakt s políciou a predstavil sa ako Maksim Plochoi. Neskôr sa ukázalo, že únosca sa volá Krivoš Maxim Stepanovič. 

Autobus s prestrelenými oknami

Na záberoch zverejnených na sociálnych sieťach vidieť autobus s prestrelenými oknami, čo by potvrdzovalo informácie o streľbe.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj potvrdil útok. Na svojom Facebooku napísal, že páchateľ uniesol autobus o 9:25 hod. miestneho času. 

Zelenskyj ďalej dodal: "Bolo počuť výstrely, autobus je poškodený." 

Viac o téme: AutobusúnosRukojemníciútočníkUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu