Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Británia dočasne pozastavila platnosť zmluvy o vydávaní osôb s Hongkongom

Dominic Raab
Dominic Raab (Zdroj: SITA/AP/Stephanie Lecoq)

LONDÝN - Británia v pondelok dočasne pozastavila platnosť zmluvy o vydávaní osôb s Hongkongom v dôsledku nového čínskeho zákona o národnej bezpečnosti, píše agentúra AP.

Minister zahraničných vecí Dominic Raab oznámil pozastavenie platnosti zmluvy v parlamente. Raab vyhlásil, že je znepokojený novým zákonom o národnej bezpečnosti, ktorý Čína schválila pre územie Hongkongu, a údajným porušovaním ľudských práv Ujgurov v čínskej provincii Sin-ťiang. 

"Budeme chrániť naše národné záujmy. Budeme sa držať našich hodnôt, žiadať od Číny, aby si plnila svoje medzinárodné záväzky," dodal Raab. Zmluvu o vydávaní osôb s Hongkongom už dočasne zrušili Spojené štáty, Austrália aj Kanada. Britský premiér Boris Johnson ešte pred Raabovým vystúpením avizoval zmeny v prístupe k Hongkongu. 

"Musíme prísť s vyváženou odpoveďou a uskutočníme isté tvrdé zmeny, ale zároveň budeme (s Čínou) ďalej spolupracovať," povedal premiér podľa agentúry Reuters novinárom. Británia takisto minulý týždeň oznámila, že pri výstavbe 5G sietí v krajine sa nebudú používať technológie čínskej telekomunikačnej spoločnosti Huawei.

Viac o téme: ZmluvaOsobyPozastavenieVydávanieČínaHongkongVeľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu