Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Turkménsky prezident po prvýkrát v rúšku: Prípady KORONAVÍRUSU v krajine však odmieta

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

AŠCHABAD - Prezident Turkménska Gurbanguly Berdymuchamedov sa objavil na verejnosti po prvýkrát v ochrannom rúšku. Štátom riadené média napísali, že sa tak chránil pred "prachom", ktorý môže obsahovať vírus. V piatok o tom informovala stanica BBC.

Turkménsko je jedna z mála krajín sveta, ktoré zatiaľ nehlásia žiaden prípad ochorenia Covid-19. Štátna televízia odvysielala reportáž z prezidentovho dňa, počas ktorého sa najprv zúčastnil na rybačke a potom navštívil sirotinec, kde deťom odovzdal svoj úlovok. Všetky deti mali taktiež rúška. Turkménsko odporučilo v pondelok svojim obyvateľom, aby nosili na verejnosti rúška z dôvodu "vysokej koncentrácie prachu" vo vzduchu. Krajina taktiež požiadala občanov, aby dodržiavali od seba najmenej metrovú vzdialenosť. Trhoviská, reštaurácie a kaviarne museli tento týždeň zatvoriť svoje prevádzky.

Okrem toho úrady odporučili ľuďom, aby pri vysokých letných teplotách, ktoré často presahujú 40 stupňov Celzia, nestáli príliš blízko pri klimatizácii. Médiá taktiež odvysielali nahrávku, na ktorej vidno dve menšie lietadlá, ako z výšky rozprašujú dezinfekciu ponad prírodné oblasti mimo mesta. Dôvodom mal byť boj s koronavírusovým "prachom", píše BBC.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Portál BBC prirovnal postoj Turkménska k inému autoritárskemu režimu - Severnej Kórei. Obe krajiny ešte nepotvrdili žiadny prípad nákazy koronavírusom, zaviedli však viacero bezpečnostných opatrení. Pred niekoľkými týždňami polícia ešte odhovárala turkménskych občanov od nosenia rúšok na verejných zhromaždeniach, na ktorých sa v posledných mesiacoch zúčastnili tisíce ľudí.  Ministerstvo zahraničných vecí minulý mesiac uviedlo, že odporúčania americkej ambasády, ktorá varovala svojich občanov pred možnými prípadmi nákazy Covid-19 v Turkménsku, sú "falošnými správami".

Viac o téme: PrezidentRúškoKoronavírusTurkménsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu