Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

KORONAVÍRUS Prvé prípady infikovania novým koronavírusom hlási už aj Tadžikistan

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DUŠANBE - Svoje prvé prípady nakazenia koronavírusom SARS-CoV-2 oznámila vo štvrtok aj stredoázijská republika Tadžikistan, ktorá bola považovaná za jednu z mála krajín sveta, ktorým sa infekčné ochorenie COVID-19 vyhýba.

Ako vo štvrtok informovala agentúra AFP, na koronavírus nového typu bolo v Tadžikistane pozitívne testovaných päť ľudí z metropoly Dušanbe a desať ďalších z regiónu Sughd na severe krajiny. Nákazu u nich oficiálne potvrdil aj republikový krízový štáb, ktorý súčasne uviedol, že pre občanov je teraz povinné používať ochranné masky alebo rúška.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Mešity v tejto prevažne moslimskej krajine boli istý čas zavreté, ale potom ich znova otvorili. Tadžikistan bol tiež jednou z mála krajín sveta, kde sa ešte hrali zápasy futbalovej ligy - hralo sa ešte uplynulý víkend. Následne miestna futbalová federácia sezónu prerušila najmenej do 10. mája. Tadžikistan, ktorý hraničí s Čínou, začal vo februári všetkým svojim štátnym príslušníkov vracajúcich sa zo zahraničia, ako aj všetkým prichádzajúcim cudzincom nariaďovať pobyt v karanténe.

Špekulácie o rozšírení choroby COVID-19 sa v Tadžkistane objavili v apríli, keď v dôsledku respiračných komplikácií zomrel vysoko postavený prokurátor. Neskôr však ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že prokurátor zomrel na prasaciu chrípku.

Po tom, ako Tadžikistan potvrdil prvé prípady nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, sa Turkménsko stalo poslednou krajinou bývalého sovietskeho bloku, kde ešte nebol zaznamenaný žiadny nakazený koronavírusom nového typu.

Viac o téme: InfikovanieKoronavírusTadžikistanSARS-CoV-2
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu