Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

OSN ustúpila Rusku: Po prieťahoch schvália rezolúciu o obnovení humanitárnej pomoci Sýrii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ghaith Alsayed)

NEW YORK - Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) v sobotu schválila rezolúciu o obnovení cezhraničnej humanitárnej pomoci Sýrii, ale až potom, čo ustúpila Rusku, ktoré chcelo, aby sa zatvoril jeden z dvoch hraničných priechodov z Turecka. Informovala o tom agentúra AFP.

Návrh rezolúcie, ktorá umožňuje využívanie hraničného priechodu Bab al-Hawa po dobu jedného roka, predložilo Nemecko spolu s Belgickom. Opatrenie získalo podporu dvanástich hlasov z pätnástich, pričom Rusko, Čína a Dominikánska republika sa zdržali hlasovania.

Rezolúcia o cezhraničnej humanitárnej pomoci pre Sýriu, ktorá bola BR OSN prvýkrát prijatá jednomyseľne v roku 2014, umožňuje posielať humanitárnu pomoc miliónom sýrskych civilistov. Moskva a Peking však v utorok v BR OSN vetovali návrh rezolúcie o jej ďalšom predĺžení. Rusko požadovalo, aby sa na presun pomoci využíval namiesto doterajších dvoch hraničných priechodov z Turecka iba jeden.

Moskva tiež nesúhlasila s predĺžením poskytovania cezhraničnej pomoci Sýrii o jeden rok a požadovala šesť mesiacov. Hraničný priechod sa na základe rezolúcie bude využívať do 10. júla 2021. Rusko, ktoré je najdôležitejším spojencom Sýrie, požadovalo zatvorenie jedného hraničného priechodu niekoľko týždňov. Európske krajiny spolu so Spojenými štátmi zase chceli, aby oba priechody ostali otvorené.

Viac o téme: Humanitárna pomocRezolúciaRuskoOSNSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu