Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

V Poľsku vrcholí predvolebná kampaň: O polnoci sa začína volebné moratórium

Úradujúci poľský prezident Andrzej Duda Zobraziť galériu (3)
Úradujúci poľský prezident Andrzej Duda (Zdroj: SITA/AP/Petr David Josek)

VARŠAVA - Poľsko zažíva v piatok posledný deň kampane pred druhým kolom prezidentských volieb, ktoré sa budú konať v nedeľu. V piatok o polnoci nastane predvolebné moratórium, počas ktorého je zakázané zverejňovanie predvolebných prieskumov i predvolebná kampaň.

Moratórium sa skončí v nedeľu o 21.00 h SELČ, keď sa zavrú volebné miestností a môžu sa začať zverejňovať tzv. exit polls. Ako informovala agentúra DPA, úradujúci prezident Andrej Duda má v pláne ukončiť svoju predvolebnú kampaň na juhovýchode Poľska, kde má najsilnejšiu podporu. Posledný deň svojej kampane začne Duda v Podkarpatskom vojvodstve a zavŕši ho v meste Zamošč, kde sa stretne s voličmi pred polnocou.

Jeho rival v druhom kole volieb, varšavský primátor Rafal Trzaskowski, plánuje v piatok kampaň v malých mestách na juhozápade krajiny. Ide o mestá a obce, ktoré boli v minulosti baštami jeho centristickej Občianskej platformy, za ktorú kandiduje. Časť z týchto voličov však v posledných rokoch sympatizuje s inými politickými stranami. Podľa prieskumov verejnej mienky z minulého týždňa má Trzaskowski podporu od 45 do 47,5 percenta voličov, zatiaľ čo Dudu by volilo od 44 do 47,3 percenta Poliakov. Približne päť až 11 percent voličov je stále nerozhodnutých.

Politologička v tom má jasno

Prezidentské voľby v Poľsku sa považujú za hlasovanie o podpore vláde konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá podporuje Dudu. Jeho víťazstvo by PiS posilnilo, zatiaľ čo jeho prehrou by sa mohla "začať erózia vlády PiS", napísala agentúra DPA. Podľa niektorých komentátorov ide o viac. "Nie je to voľba medzi pravicovým a ľavicovým variantom. V týchto voľbách sa ukáže, či Poľsko zostane súčasťou západnej civilizácie, alebo či sa nechá unášať ďalej na východ," uviedla pre DPA politologička Anna Materská-Sosnowská.

Dudovo konanie, vrátane porušovania ústavy alebo útokov na nezávislosť súdov, sú podľa politologičky znakmi, že "základné demokratické hodnoty nie sú jeho prioritou." Materská-Sosnowská sa domnieva, že Dudovo víťazstvo by mohlo viesť k "orbanizácii" poľského politického systému, vrátane obmedzenia médií alebo či kompetencií miestnych samospráv.

Rafal Trzaskowski
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski, file)

Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že voľby budú tesné

Prieskumy verejnej mienky v Poľsku dva dni pred druhým kolom prezidentských volieb naznačujú, že predvolebný boj bude až do konca veľmi tvrdý a výsledky hlasovania zrejme veľmi tesné. Podľa denníka Wiadomošči si ani jeden z kandidátov -  úradujúci prezident Andrzej Duda a varšavský primátor Rafal Trzaskowski - nemôže byť svojím víťazstvom istý. Rozdiely v prospech jedného z kandidátov sú malé a štatistická chyba vo vzorke približne 1000 opýtaných je plus/mínus tri percentuálne body. Niektorí Poliaci, ktorí chcú ísť voliť, ešte stále nie sú rozhodnutí, koho 12. júla podporia.

V prieskume inštitútu IBRiS pre denník  Rzeczpospolita zverejnenom v piatok získal Trzaskowski podporu 45,3 percenta respondentov. Ochotu hlasovať za Dudu vyjadrilo 44,4 percenta opýtaných. Viac ako desať percent voličov je stále nerozhodnutých. Účasť na voľbách by mala byť 67-percentná. V ďalšom prieskume uverejnenom v piatok, ktorý vypracoval Výskumný ústav na prieskum verejnej mienky pre denník Super Express, vedie Duda s takmer 51 percentami nad Trzaskowským s vyše 49 percentami. Štyri percentá opýtaných ešte nevedeli, koho podporia.

Úradujúci poľský prezident Andrzej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Czarek Sokolowski)

Vo štvrtkovom telefonickom prieskume inštitútu Kantar pre televízie TVN a TVN24 podporilo Trzaskowského 46,4 percenta respondentov, zatiaľ čo Duda získal 45,9 percenta. Ďalších 7,7 percenta respondentov bolo nerozhodnutých. Prieskum uskutočnený inštitútom IBRiS pre poľskú armádu ukazuje, že ak by sa druhé nedeľné kolo volieb uskutočnilo minulú nedeľu, Trzaskowski by ho vyhral so ziskom 47,2 percenta hlasov. Za súčasného prezidenta Dudu by hlasovalo 45,9 percenta respondentov. Odhodlaných ísť voliť bolo 65,4 percenta opýtaných. Nerozhodnutých bolo 2,8 percenta účastníkov prieskumu.

Viac o téme: VoľbyPrezidentKampaňMoratóriumPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu