Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS V USA za deň pribudlo viac ako 50-tisíc infikovaných na COVID-19

(Zdroj: SITA/AP Photo/John Minchillo)

WASHINGTON - V Spojených štátoch vzrástol počet prípadov nákazy koronavírusom vo štvrtok o viac ako 50.000, čo je tretí rekord po sebe. Vyplýva to z prepočtov agentúry Reuters. Najviac prípadov pribudlo na Floride. USA sú pandémiou najhoršie zasiahnutou krajinou na svete.

Florida vo štvrtok zaznamenala najväčší nárast ochorení zo všetkých amerických štátov, keď za jediný deň vykázala vyše 10.000 nových prípadov. Tento štát na juhu USA s 21 miliónmi obyvateľov tak má vyšší denný prírastok nákazy koronavírusom, ako mala akákoľvek európska krajina v čase, keď pandémia na európskom kontinente vrcholila.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

V prvom júnovom týždni pribúdalo v Spojených štátoch asi 22.000 nových prípadov nákazy COVID-19 denne. Ako mesiac postupoval, začali sa ohniská objavovať v južných štátoch a šírenie sa zrýchlilo alarmujúcou rýchlosťou. Počas posledných siedmich júnových dní sa denný nárast nových infekcií na národnej úrovni takmer zdvojnásobil na 42.000.

Jedinou krajinou, ktorá nahlásila denný nárast o viac ako 50.000 prípadov je Brazília. Podľa epidemiológa a člena krízového štábu prezidenta Donalda Trumpa pre boj s koronavírusom Anthonyho Fauciho by sa denný nárast mohol vyšplhať až na 100.000, ak nebudú prijaté celoštátne opatrenia. Fauci to povedal na utorkovom vypočutí v americkom Senáte.

Za nárastom prípadov nie je len rozsiahlejšie testovanie, píše Reuters. Raketovo stúpa aj počet hospitalizácií, rovnako ako percentuálny podiel pozitívne testovaných na vírus.

Guvernér Texasu nariadil zakrývanie nosa a úst na verejnosti

Guvernér Texasu Greg Abbott, republikánsky spojenec amerického prezidenta Donalda Trumpa, vydal vo štvrtok výkonné nariadenie vyžadujúce zakrývanie nosa a úst na verejnosti. Nariadenie sa týka okresov s vyše 20 potvrdenými prípadmi nákazy novým koronavírusom, uviedla Abbottova kancelária vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AFP.

Guvernér zakázal aj zhromaždenia viac ako desiatich ľudí a nariadil dvojmetrové rozstupy medzi ľuďmi.  Texas dosiaľ potvrdil vyše 175.000 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19, a 2481 úmrtí.

Texas koncom júna zastavil uvoľňovanie opatrení zavedených v dôsledku pandémie koronavírusu po tom, čo začal počet nových prípadov prudko rásť. Texas bol jedným z prvých amerických štátov, ktoré začali opatrenia uvoľňovať. Znovuotváranie ekonomiky sa v druhom najväčšom americkom štáte začalo už začiatkom júna.

Viac o téme: ObeteúmrtiaNákazaPrípadyUSAKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu