Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Americký štát Mississippi bude mať novú vlajku: Guvernér podpísal zákon o zmene

Guvernér amerického štátu Mississippi Tate Reeves
Guvernér amerického štátu Mississippi Tate Reeves (Zdroj: SITA/AP/Rogelio V. Solis, Pool)

WASHINGTON - Guvernér amerického štátu Mississippi Tate Reeves podpísal v utorok zákon o zmene štátnej vlajky, ktorá bola poslednou v Spojených štátoch so symbolom Konfederácie. Informovala o tom agentúra DPA.

Za odstránenie symbolu Konfederácie zo štátnej vlajky hlasovali v nedeľu obe komory parlamentu. Návrh podporili poslanci Demokratickej aj Republikánskej strany. Mississippi je jediným štátom USA, ktorého vlajka obsahuje — vo svojom ľavom hornom rohu — znak Konfederovaných štátov amerických, bojujúcich počas americkej občianskej vojny (1861 - 1865) za zachovanie otroctva.

Nový právny predpis ustanovuje deväťčlennú komisiu, ktorá má navrhnúť novú vlajku bez symbolu Konfederácie a s vetou "In God We Trust" (V Boha (v ktorého) veríme). Táto veta je oficiálnym mottom USA, ktoré bolo stanovené zákonom z roku 1956. O návrhu novej vlajky by obyvatelia mali hlasovať 3. novembra súčasne s prezidentskými voľbami. Ak ho odmietnu, bude Mississippi bez vlajky až do schválenia iného návrhu.

Hlasovanie o novej vlajke je ďalším dôsledkom úmrtia neozbrojeného Afroameričana Georgea Floyda pri zatýkaní belošským policajtom 25. mája v Minneapolise. V Spojených štátoch to vyvolalo masové protesty, niektoré násilné, aj ničenie sôch bývalých veliteľov Konfederácie.

Viac o téme: VlajkaZmenaSchválenieUSAMississippi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu