Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pompeovi sa nepáči nový zákon o národnej bezpečnosti pre Hongkong: Skritizoval ho na Twitteri

Minister zahraničných vecí USA Zobraziť galériu (3)
Minister zahraničných vecí USA (Zdroj: TASR/AP/Andrew Harnik, Pool)

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo kritizoval v stredu na Twitteri kontroverzný zákon o národnej bezpečnosti pre Hongkong, ktorý v utorok schválil stály výbor Celočínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov.

"Drakonický zákon o národnej bezpečnosti čínskej komunistickej strany znamená koniec slobodného Hongkongu a odhaľuje to, z čoho má strana najväčšie obavy: zo slobodnej vôle a myslenia svojho ľudu," napísal na Twitteri šéf americkej diplomacie. V samostatnom vyhlásení označil Pompeo utorok za "smutný deň pre Hongkong", ktorý si v stredu pripomenul 23. výročie prechodu pod čínsku správu. "Spojené štáty sa nebudú nečinne prizerať, ako Čína svojou autoritárskou tlamou pohlcuje Hongkong," uvádza sa v Pompeovom vyhlásení.

Zákon okrem iného dáva Číne právomoc zriadiť v Hongkongu národný bezpečnostný úrad, ktorého zamestnanci pri vykonávaní svojich povinností nebudú podliehať miestnym zákonom. Úplné znenie zákona zverejnené v utorok vymenúva tri prípady, keď Čína môže prevziať stíhanie obžalovaného. Ide o zložité kauzy zasahovania zahraničia do vnútorných záležitostí, "mimoriadne závažné" prípady a ak je národná bezpečnosť vystavená "vážnym a realistickým hrozbám".

Mike Pompeo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Jeff Chiu)

Podľa kritikov tento zákon obmedzí slobody Hongkongu a je v rozpore s dohodou, ktorú Čína uzavrela s Britániou, keď v roku 1997 prevzala bývalú britskú kolóniu pod svoju správu. Hongkong sa vtedy stal autonómnym územím Číny a mal platiť princíp "jedna krajina, dva systémy". Mnohí sa obávajú, že zákon bude v Hongkongu použitý na potlačenie akéhokoľvek nesúhlasu so systémom.

Borrell: Je nevyhnutné, aby sa chránili slobody Hongkongu

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v stredu vyhlásil, že je nevyhnutné, aby sa existujúce práva občanov Hongkongu rešpektovali. Povedal tak v súvislosti s prvými zatknutiami na základe nového zákona o národnej bezpečnosti, ktorý bol uvedený do platnosti v utorok 30. júna. Píše o tom agentúra AFP. "Európska únia považuje za nevyhnutné, aby boli existujúce práva a slobody Hongkončanov plne chránené," povedal Borrell vo vyhlásení.

Medzi ne patrí "sloboda prejavu, tlače a publikovania, ako aj sloboda združovania, zhromažďovania, sprievodov a demonštrácií", dodáva vyhlásenie. Hongkonská polícia v stredu uviedla, že keď sa tisícky ľudí vybrali do ulíc vyjadriť nesúhlas s novou právnou normou, zatkla najmenej 180 demonštrantov - vrátane siedmich, zatknutých na základe nového zákona o národnej bezpečnosti.

Josep Borrell
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Francois Lenoir, Pool Photo via AP)

Borrell uviedol, že Brusel "posudzuje dôsledky tohto zákona a v rámci spoločného dialógu s Čínou bude aj naďalej vyjadrovať znepokojenie". Ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ v máji odmietli možnosť, že by v súvislosti so zákonom uvalili na Čínu sankcie. Tvrdili, že by týmto krokom krízu nevyriešili.

Otázky ohľadom situácie v Hongkongu budú pravdepodobne opäť na programe rokovania počas nasledujúceho zasadnutia ministrov zahraničných vecí EÚ 13. júla.

Viac o téme: ZákonKritikaUSAHongkongMike Pompeo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu