Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

PRÁVE TERAZ V Česku horí pivovar, vyhlásili druhý stupeň poplachu

(Zdroj: topky)

VRATISLAVICE - Vo Vratislaviciach nad Nisou na Liberecku horí Pivovar Konrad. Požiar je väčšieho rozsahu, oheň zasiahol vnútro budovy i strešnú konštrukciu. Vyhlásený bol druhý stupeň poplachu, povedala ČTK hovorkyňa libereckých hasičov Lucie Hložková. Pri zásahu sa zranili dvaja hasiči.

Horieť začalo krátko po 04:00 v Pivovarskej ulici. "Zasahujeme vo vnútri budovy aj zvonku. V jednej chvíli sa oheň dostal spod strešnej konštrukcie na strechu, ale pretože vonku prší, tak sa nerozšíril ďalej," uviedla hovorkyňa. Hasičom sa požiar podarilo lokalizovať. Príčinu vzniku ohňa bude ešte len zisťovať vyšetrovací tím.

Zranenia dvoch hasičov sú ľahké. Českej televízii to povedal zastupujúci riaditeľ libereckých krajských hasičov Jan Málek. Jeden z hasičov si narazil chrbát, druhý ruku. Riaditeľ pivovaru Petr Hostaš ČT oznámil, že požiar výrobu neohrozí. "Našťastie máme ešte silá, ktoré sú mimo rozsah tohto požiaru," uviedol Hostaš. Škody budú ale podľa neho miliónové. "Musí sa to celé vypratať a asanovať," dodal.

Pivovar Konrad sa predtým volal Pivovar Vratislavice. Bol slávnostne otvorený v januári 1874. Ešte v 90. rokoch 20. storočia zamestnával 400 ľudí a ročne vyrobil takmer pol milióna hektolitrov piva. Dnes v ňom pracuje približne 50 ľudí, v roku 2018 uvaril zhruba 140.000 hektolitrov piva.

V roku 1997 sa Pivovar Vratislavice stal súčasťou spoločnosti Pražské pivovary a o rok neskôr výroba vo Vratislaviciach skončila. Tradičné pivo Vratislav sa odvtedy varí v Prahe. Keď v roku 1999 areál pivovaru kúpila spoločnosť Holste a o rok neskôr obnovila výrobu, musela vytvoriť novú značku. Pivo pomenovala po nástupcovi kniežaťa Vratislava - Konrad.

Viac o téme: PivovarPožiarHasičiKonradVratislavice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu