Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vedcov úplne ohromilo najnovšie zistenie o KORONAVÍRUSE: V Európe to zrejme bolo úplne inak!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BARCELONA - Štúdia Barcelonskej univerzity (UB), o ktorej informovali španielske médiá, odhalila vírus SARS-CoV-2 vo vzorkách odpadových vôd z Barcelony už z marca 2019. Ak sa závery tejto štúdie potvrdia, znamenalo by to, že koronavírus (oficiálne odhalený vlani v decembri v Číne) mohol byť v Európe už oveľa skôr, než sa doteraz predpokladalo.

Štúdia Barcelonskej univerzity skúmala kvôli pandémii covidu-19 aj mrazené vzorky odpadových vôd z obdobia od januára 2018 do decembra 2019 a dospela k prekvapivému výsledku. "Všetky vzorky boli negatívne na SARS-CoV-2 s výnimkou tej z 12. marca 2019, v ktorom bola preukázaná síce malá, ale jasná prítomnosť SARS-CoV-2," citovala šéfa štúdie Alberta Boscha univerzita vo svojom vyhlásení. 

Koronavírus prežije na povrchoch hodiny aj dni: Upratovanie je základ, SEDEM cenných tipov

Bosch doplnil, že vzhľadom na časté návštevy turistov v Barcelone je pravdepodobné, že podobne stará vzorka by sa mohla nájsť aj v iných európskych metropolách. U vtedajších chorých bola zrejme považovaná ich choroba za chrípku, ktorá má podobné príznaky ako COVID-19. 

Vedcov úplne ohromilo najnovšie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Tento mesiac okrem toho talianski experti oznámili, že skúmanie tarších vzoriek odpadových vôd odhalilo skorší výskyt v Taliansku. Genetickú informáciu vírusu SARS-CoV-2 našli vo vzorkách odobratých vlani 18. decembra v Miláne a Turíne a tento rok 29. januára v Bologni.V Európe bol prvý potvrdený prípad nákazy koronavírusu oznámený koncom januára vo Francúzsku. Predtým boli hlásené prípady v Číne, ktorá prvý z nich oznámila začiatkom decembra.

Viac o téme: VodaBarcelonaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu