Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Moskovský aktivista protestoval na Červenom námestí: Súd ho poslal do väzenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

MOSKVA - Na 20 dní väzenia odsúdil v piatok súd v Moskve mladého aktivistu, ktorý vo štvrtok na Červenom námestí s plagátom v ruke protestoval proti zmenám v ruskej ústave. Proti rozsudku sa zrejme odvolá, napísal server Novaja gazeta.

Viktora Nemytova zadržali vo štvrtok, v prvý deň predčasného hlasovania o zmenách a doplneniach do súčasnej ruskej ústavy, ktoré v prípade schválenia okrem iného umožnia prezidentovi Vladimirovi Putinovi zostať pri moci až do roku 2036. Hlasovať v ňom v predstihu je možné od 25. júna, riadnym termínom hlasovania je 1. júl. V Rusku platí zákon, že protest jednotlivca sa môže konať bez úradného povolenia.

Nemytov ho však porušil v tom, že protestoval na Červenom námestí. Moskovská polícia a súdy totiž takéto prejavy kvalifikujú ako porušenie zákona o zhromažďovaní, pričom poukazujú na to, že Červené námestie priamo susedí s Kremľom, oficiálnym sídlom ruského prezidenta, a akékoľvek nepovolené verejné akcie sú na ňom preto zakázané.

Vo štvrtok súd v Moskve vyrubil inému mladému mužovi pokutu 75.000 rubľov (964 eur) za to, že vlani v decembri na Červenom námestí stál s plagátom so smajlíkom. Samotný odsúdený Daniil Galickij, ktorý je aktivistom združenia Nepretržitý protest, označil túto svoju akciu za sociálny experiment.

Viac o téme: ProtestVäzenieRuskoMoskvaČervené námestie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu