Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

India priznala, že zvýšila počet vojakov na spornej hranici s Čínou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Mukhtar Khan)

NAÍ DILLÍ - India vo štvrtok prvýkrát priznala, že zvýšila počet svojich vojsk na spornej himalájskej hranici s Čínou, ktorá v oblasti takisto hromadí ozbrojené sily, píše agentúra AFP.

Indické ministerstvo zahraničných vecí však z rastúceho napätia obviňuje Čínu, ktorá údajne s nasadzovaním jednotiek do spornej oblasti začala. Ministerstvo takisto varuje pred ďalším zhoršením vzťahov v prípade, že bude táto situácia pokračovať. India a Čína sa vzájomne obviňujú zo zodpovednosti za minulotýždňový incident v kašmírskom regióne Ladákh, pri ktorom zahynulo 20 indických vojakov.

Aké veľké straty utrpela Čína, nie je známe. Obe strany neskôr uviedli, že napätie vyriešia mierovou cestou a "vynaložia úsilie, aby upokojili situáciu a zabezpečili mier a pokoj v pohraničnej oblasti". Indické ministerstvo tento postoj potvrdilo, pričom však uviedlo, že "obe strany majú v oblasti aj naďalej nasadený veľký počet vojenských jednotiek".

Čína údajne koncentruje jednotky v regióne už od začiatku mája. Spoločná, 3500 kilometrov dlhá hranica medzi Čínou a Indiou, ktorá však nikdy nebola poriadne vymedzená, už dlhé roky spôsobuje spory medzi oboma nukleárnymi veľmocami. Indické médiá a iné zdroje naznačili, že sa zdá, že India prenikla do čínskych oblastí, ktoré obsadzuje Čínska ľudová oslobodzovacia armáda, vrátane severnej strany jazera Pangong Tso a častí strategicky dôležitého údolia rieky Galván.

Viac o téme: HraniceČínaIndia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu