Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Nemecká vláda prijala plán zameraný na pandémiu, cieľom je obnova hospodárstva

Nemecká kancelárka Angela Merkelová
Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP/Hannibal Hanschke/Pool Photo)

BERLÍN - Nemecká vláda prijala v stredu program nemeckého predsedníctva v Rade EÚ, ktorý sa bude zameriavať na pandémiu koronavírusu SARS-CoV-2 a s ňou súvisiacu potrebu obnovy hospodárstva, informovala agentúra DPA. Polročné rotačné predsedníctvo prevezme Nemecko 1. júla od Chorvátska.

Nemecká vláda schválila 24-stranový dokument, ktorý určuje ciele krajiny na polročné obdobie pod heslom "Spoločne. Urobme Európu znovu silnou". Európska únia stojí v spojitosti s pandémiou pred "osudovou výzvou", uvádza sa vo vyhlásení z pondelkového zasadnutia lídrov nemeckých koaličných strán.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Hlavnou myšlienkou predsedníctva má byť "silnejšia a inovatívnejšia Európa, spravodlivejšia Európa, udržateľnejšia Európa, Európa bezpečnosti a spoločných hodnôt, silnejšia Európa vo svete". Členské štáty EÚ sa na summite v polovici júla budú venovať fondu obnovy v hodnote 750 miliárd eur, ktorý navrhla Európska komisiou (EK), pripomína DPA.

EK takisto predstavila obnovený sedemročný rozpočet na obdobie rokov 2021-27 vo výške 1,1 bilióna eur. Nemecké predsedníctvo sa okrem pandémie bude venovať aj brexitu, klimatickým zmenám, digitálnej ekonomike a vzťahom Európy s Čínou a so Spojenými štátmi.

Viac o téme: VládaProgramPredsedníctvoNemeckoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu