Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Britskí lekári varujú pred druhou vlnou infekcie v zime

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Britskí lekári varujú, že minulotýždňové uvoľnenie koronavírusových opatrení môže zrýchliť príchod druhej vlny pandémie túto zimu. V stredu o tom informovala na svojej webovej stránke britská stanica Sky News.

"Napriek tomu, že budúcu podobu pandémie v Británii je momentálne ťažké predpokladať, dostupné fakty svedčia o tom, že miestne ohniská nákazy znova vzplanú a druhá vlna je reálnym rizikom," píše sa v otvorenom liste, ktorí odborníci na zdravotníctvo adresovali lídrom všetkých britských politických strán.

Varovanie, ktoré podpísali predstavitelia kráľovského združenia lekárov a zdravotných sestier, ako aj predseda lekárskych odborov BMA, bolo publikované v odbornom časopise British Medical Journal. Podľa niekdajšieho poradcu britského vlády pre vedu Davida Kinga prichádza k uvoľňovaniu protivírusových opatrení príliš rýchlo.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"Našou prioritou musí byť úplne sa zbaviť vírusu ešte prv, než nastane jeho druhá vlna," povedal King. Britský premiér Boris Johnson v utorok oznámil, že v Anglicku sa v rámci uvoľňovania opatrení zavedených v dôsledku pandémie nového koronavírusu už od 4. júla budú môcť - po dodržaní hygienických a bezpečnostných opatrení - otvoriť kiná, múzeá, galérie, ale aj reštaurácie, hotely, kempingy, bary, pohostinstvá a ďalšie podobné prevádzky.

KORONAVÍRUS Britskí lekári varujú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vláda končí s poskytovaním každodenných brífingov k pandémii

Britská vláda oznámila, že končí s poskytovaním každodenných tlačových konferencií v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2, informovala v stredu na svojej webovej stránke stanica BBC. Úrad britského premiéra na Downing Street oznámil, že televízne brífingy bude vláda odteraz dávať len v prípade významných oznámení.

Posledný brífing poskytol v utorok britský premiér Boris Johnson spolu s hlavným poradcom britskej vlády pre zdravotníctvo profesorom Chrisom Whittym a hlavným poradcom vlády v oblasti vedy Patrickom Vallanceom. Prvý z celkového počtu 92 brífingov vlády sa konal 16. marca a Johnson okrem toho dvakrát prehovoril k obyvateľom krajiny, pripomína BBC.

Boris Johnson
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

Johnson na utorňajšej tlačovej konferencii Whittymu a Vallanceovi poďakoval za ich prácu pri poskytovaní informácií verejnosti. Premiér takisto pripomenul, že občania na oficiálnej webovej stránke britskej vlády nájdu všetky informácie, ktoré doteraz tvorili obsah denných brífingov.

Konzervatívny poslanec Tobias Ellwood toto rozhodnutie vlády kritizoval a povedal, že pravidelné televízne brífingy by mali pokračovať až dovtedy, kým v Spojenom kráľovstve pretrváva núdzový stav. Britská vláda v pondelok oznámila ďalšie uvoľňovanie opatrení zavedených v súvislosti s pandémiou. Kiná, múzeá a galérie v Anglicku sa znovu otvoria 4. júla.

Viac o téme: SvetPandémiaVeľká BritániaKoronavírusLodnýn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu