Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ruské mestá zaplnila armáda: Po krajine sa konajú prehliadky ku Dňu víťazstva nad fašizmom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Ivan Sekretarev, Alexei Nikolsky/Sputnik, Kremlin)

MOSKVA - V niektorých mestách vo východnej časti Ruska sa v stredu už uskutočnili vojenské prehliadky venované 75. výročiu víťazstva nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne. Informovala o tom rozhlasová stanica Echo Moskvy.

Pre epidémiu vyvolanú koronavírusom SARS-CoV-2 sa vojenské defilé v niektorých mestách konali bez divákov, ale v priamom prenose ich vysielali televízie. Všetci účastníci prehliadky, ako aj čestní hostia na tribúnach absolvovali testy na koronavírus. V mestách Novosibirsk, Čína a Belogorsk sa konali vojenské prehliadky aj za účasti divákov.

Ústredná vojenská prehliadka sa uskutoční v Moskve, a to i za účasti hostí zo zahraničia. Slávnostná vojenská prehliadka na Červenom námestí v Moskve sa mala pôvodne konať v Deň víťazstva - 9. mája -, ale pre koronavírusovú epidémiu bola odložená na 24. júna. Mnohé mestá zo sanitárnych a epidemiologických dôvodov zrušili aj v tomto náhradnom termíne.

Ruské mestá zaplnila armáda:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Alexander Zemlianichenko)

Na vojenskú prehliadku v Moskve pricestovali aj hostia zo zahraničia. Väčšinou ide o prezidentov bývalých sovietskych republík. Pozvanie prijali aj moldavský prezident Igor Dodon, srbský prezident Aleksandar Vučič či srbský člen predsedníctva Bosny a Hercegoviny Milorad Dodik.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že ruské vedenie má pochopenie pre to, že niektorí pozvaní predstavitelia cudzích štátov sa na prehliadke nemôžu zúčastniť pre obmedzenia spôsobené koronakrízou.

Viac o téme: VojaciArmádaVojenská prehliadkaRuskoDeň víťazstva nad fašizmom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu