Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Rumunsko otvorí kostoly aj napriek obavám zo šírenia pandémie

Rumunský premiér Ludovic Orban
Rumunský premiér Ludovic Orban (Zdroj: SITA/AP Photo/Andreea Alexandru, File)

BUKUREŠŤ - Rumunský premiér Ludovic Orban v utorok oznámil, že bohoslužby v kostoloch budú opäť prebiehať aj napriek obavám zo šírenia nového koronavírusu. Informovala o tom agentúra DPA.

Vyhláseniu premiéra predchádzal nátlak opozičnej Sociálnodemokratickej strany (PSD), ktorá pred časom namietala, že opätovné otvorenie kostolov si vynúti cez parlament. Doteraz bolo v dôsledku pandémie konanie bohoslužieb povolené iba v exteriéroch. Rozhodnutie premiéra však uvítali aj predstavitelia pravoslávnej cirkvi, ku ktorej sa hlási až 86 percent Rumunov.

Pozorovatelia tvrdia, že tento krok súvisí so začiatkom volebnej kampane pred parlamentnými a komunálnymi voľbami, ktoré sa majú uskutočniť v tomto roku. Súčasná menšinová vláda, ktorú tvorí Národná liberálna strana (PNL), sa v nadchádzajúcich voľbách pokúsi získať v parlamente väčšinu a tiež rozšíriť svoj vplyv v miestnych samosprávach.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku.


Pravoslávna cirkev má v Rumunsku veľký vplyv. Nedávno parlament na jej nátlak zrušil vďaka hlasom poslancov z vládnucej strany a opozície sexuálnu výchovu ako povinný predmet na školách. Za posledných 24 hodín pribudlo v Rumunsku 250 prípadov ochorenia COVID-19, celkovo ich je 22.415. Ochoreniu podľahlo 1437 ľudí.

Viac o téme: KostolyRumunskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu