Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KONIEC SVETA príde až tento týždeň, vyhlásil vedec a zmizol: Teória o zlom výpočte 21.12.2012 má však chybičku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TENNESSEE – Mayský kalendár môže podľa vedca z americkej univerzity v Tennessee Paola Tagaloguina ukazovať koniec sveta v roku 2020 a nie v roku 2012. Odborník svoju teóriu vysvetlil na Twitteri. Zdá sa však, že všetko je nakoniec inak.

Tagaloguin mieni, že pod chybný výpočet sa podpísal prechod z juliánskeho na gregoriánsky kalendár. „Podľa juliánskeho kalendára sme technicky v roku 2012. Zabudli sme na dôležitý fakt, že gregoriánsky kalendár používame len 268 rokov (1752 – 2020). Počet dní stratených za rok v dôsledku prechodu na tento kalendár je 11. Keď tento počet vykrátime číslom 268 (roky, keď používame gregoriánsky kalendár), dostaneme sa na 2 948 stratených dní. V prepočte na roky je výsledok osem rokov,“ napísal vedec.

Z odborníkovho tvrdenia vyplýva, že súdny deň, na ktorý Mayovia predpovedali koniec sveta, by mal nastať už v nedeľu 21. júna 2020.

Tagaloguinove príspevky už zmizli, rovnako aj jeho účty na sociálnych sieťach. Natíska sa otázka, prečo.

KONIEC SVETA príde až
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Teória plná omylov?

Tagaloguin vo svojej teórii nezohľadnil rozdiel medzi gregoriánskym a juliánskym kalendárom, ktorý je menší než 11 dní ročne.

Pri zavedení gregoriánskeho kalendára došlo k jednorazovému vynechaniu 10 dní, rok je ale podľa neho v porovnaní s juliánskym kalendárom kratší len o necelých 11 minút. Teraz je gregoriánsky kalendár o 13 dní napred, v roku 2100 bude vpred o 14 dní.

Toto však nie je jediný omyl, ktorého sa vedec dopustil. Gregoriánsky kalendár bol v rôznych krajinách zavedený v inej dobe. Kým katolícke krajiny ho prijali už v rokoch 1583 až 1584, protestantské krajiny k nemu pristúpili až po roku 1700. Ak by sme teda mali brať vedcov výpočet doslova, zánik sveta by mal nastať v rôznych krajinách v odlišný deň.

Viac o téme: Koniec svetaPaolo TagaloguinMayský kalendár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu