Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Situácia v USA sa dramatizuje: VIDEO Afroameričana (†27) zabili dve guľky do chrbta pri zatýkaní policajtmi

Rayshard Brooks Zobraziť galériu (3)
Rayshard Brooks (Zdroj: YouTube/11Alive)

WASHINGTON – Protesty proti policajnej brutalite v Spojených štátoch po smrti George Floyda posilnilo úmrtie ďalšieho Afroameričana. Rayshard Brooks zomrel na následky dvoch striel do chrbta, ktoré utŕžil pri zatýkaní dvoma belošskými policajtmi.

Rayshard Brooks (†27) sa dostal do potýčky s policajtmi po tom, čo zaspal v aute pri reštaurácii rýchleho občerstvenia a následne neprešiel dychovou skúškou na alkohol. Keď sa ho snažil príslušník poriadkových zložiek zatknúť, strhla sa šarvátka, pri ktorej Brooks zrejme jednému z policajtov vzal jeho elektrošokovú pištoľ taser a dal sa na útek. V jednej chvíli potom taserom namieril na jedného z mužov zákona. O okamih neskôr sa podľa dostupných videí z incidentu ozvali tri výstrely, po ktorých sa Brooks zvalil k zemi. Po prevoze do nemocnice zomrel.

Čítajte aj: Posledná rozlúčka sa konala v Houstone: FOTO Svet sa naposledy rozlúčil s Georgeom Floydom

Policajt Garrett Rolfe, ktorý na podozrivého strieľal, bol prepustený z policajného zboru, zatiaľ čo jeho kolega bol preložený mimo prácu v teréne. Kvôli kauze rezignovala šéfka atlantskej polície Erika Shieldsová. Miestna prokuratúra uviedla, že by sa do polovice tohto týždňa mala rozhodnúť, či v prípade vznesie obvinenia. „(Obeť) nepredstavovala pre nikoho žiadnu hrozbu, a tak sa zdá prehnané, že sa situácia vyhrotila a skončila smrťou,“ povedal miestny prokurátor Paul Howard.

V Atlante v reakcii na incident prepukli násilné protesty, pri ktorých niektorí z účastníkov zapálili reštauráciu, pred ktorou Brooks zomrel, a tiež blokovali miestnu diaľnicu. V nedeľu večer miestneho času (dnes ráno SELČ) sa zhromaždili poriadkové sily pred neďalekou policajnou stanicou, ku ktorej sa blížili stovky demonštrantov. Účastníci protestu však skandovali "toto nie sú nepokoje" a niesli balíky fliaš s vodou na znamenie svojich pokojných úmyslov.

Rayshard Brooks (†27)
Zobraziť galériu (3)
Rayshard Brooks (†27)  (Zdroj: FB/Rayshard Brooks)

Podľa miestneho serveru ACJ boli protesty v noci na dnes prevažne pokojné, polícia iba rozohnala paprikovým sprejom skupinku demonštrantov na jednej z miestnych diaľnic.

Brooksova smrť v USA posilnila diskusie o policajných reformách, ktoré vyvolalo už Floydovo úmrtie. Na dnešný deň sú v Atlante plánované pochody organizované skupinami bojujúcimi za ochranu občianskych práv. Zísť by sa mal prvýkrát po pauze spôsobenej koronavírusom zastupiteľský zbor štátu Georgia a diskutovať o návrhu nového diskriminačného zákona.

Smrť Georgea Floyda

V USA v súčasnosti pretrvávajú protesty proti rasizmu a policajnému násiliu po smrti Afroameričana Georgea Floyda (†46) koncom mája v meste Minneapolis v štáte Minnesota.

Floyd pri zásahu policajtov ležal spútaný na zemi a jeden z nich mu niekoľko minút kľačal na krku, aj keď sa opakovane sťažoval, že nemôže dýchať. Tohto policajta a troch jeho kolegov, ktorí sa podieľali na zásahu, prepustili zo zboru, zadržali a obvinili z vraždy druhého stupňa a napomáhania k vražde.

Viac o téme: USASmrťPolicajtiZatýkanieGeorge FloydRayshard Brooks
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu