Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Francúzsky súd pozastavil zákaz protestov vyhlásený pre pandémiu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Michel Euler, File)

PARÍŽ - Francúzsky najvyšší administratívny súd pozastavil v sobotu zákaz demonštrácií v krajine, vyhlásený v rámci opatrení proti šíreniu nového koronavírusu. Podľa verdiktu obavy súvisiace s koronavírusom už neoprávňujú zakazovanie verejných protestov, informovali agentúra DPA a AP.

Vo Francúzsku, kde sa ročne konajú tisíce protestov, rozhodnutie Štátnej rady zo sobotňajšieho večera opätovne umožňuje demonštrácie za predpokladu, že budú dodržané zdravotné ochranné opatrenia, že budú tieto podujatia vopred nahlásené úradom a že nebudú posúdené ako hrozba pre verejný poriadok.

Sudca Štátnej rady posudzujúci naliehavé záležitosti rozhodoval o žalobe podanej okrem iného odbormi, podľa ktorej bol plošný zákaz demonštrácií neprimeraným zasahovaním do základného práva. Podľa verdiktu "zákaz protestov nie je v súčasnej zdravotnej situácii odôvodnený", pričom právo protestovať je "základnou slobodou".

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Rozhodnutie prišlo v čase, keď sa v Paríži končil nepovolený protest proti policajnému násiliu a rasovej nespravodlivosti. Polícia zabránila najmenej 15.000 protestujúcim v pochode mestom, odvolávajúc sa na obmedzenie zhromaždení s viac ako desiatimi účastníkmi. Napriek zákazu sa v uplynulých dňoch uskutočnili aj ďalšie demonštrácie.

Francúzski policajti demonštrujú v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter/akiran_plus)

Sudca uviedol, že nebolo preukázané, že by bolo nemožné konať protesty za dodržania zdravotných preventívnych opatrení. Francúzsko v sobotu večer oznámilo 24 ďalších úmrtí na chorobu COVID-19 spôsobovanú novým koronavírusom za posledných 24 hodín, čím sa celkový počet úmrtí v krajine zvýšil na 29.398. Počet hlásených úmrtí je nižší než 30 už štvrtý deň po sebe, informovala agentúra Reuters.

Francúzska vláda tiež oznámila, že počet pacientov s COVID-19 v nemocniciach klesol o 215 na 10.909, pričom na jednotkách intenzívnej starostlivosti je aktuálne 871 ľudí, o osem menej než deň predtým. Klesajúci trend v oboch týchto ukazovateľoch zaznamenávajú už niekoľko týždňov.

Viac o téme: ProtestyPandémiaSúd FrancúzskoParížKoronavírusZákaz protestov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu