Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Poľský prezident Duda šokuje: Ideológiu LGBT prirovnal ku komunistom!

Poľský prezident Andrzej Duda Zobraziť galériu (2)
Poľský prezident Andrzej Duda (Zdroj: SITA/AP/Czarek Sokolowski)

VARŠAVA - Poľský prezident Andrzej Duda v sobotu vo svojom predvolebnom prejave prirovnal "ideológiu" sexuálnych menšín LGBT ku komunistickej indoktrinácii. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá pripomenula, že Duda je spriaznený s vládnou konzervatívnou stranou Právo a spravodlivosť (PiS). 

PiS dlhodobo odmieta práva LGBT komunity a diskusiu o nich považuje za dôsledok zahraničného vplyvu, ktorý sa snaží podkopať tradičné hodnoty poľskej spoločnosti, napísal ďalej Reuters. Duda v stredu predstavil súbor svojich predvolebných návrhov týkajúcich sa podpory rodín. V rámci nich prisľúbil, že homosexuálnym párom nebude v Poľsku umožnené zosobášiť sa či adoptovať si dieťa a o právach LGBT sa nebude učiť na školách.

KORONAVÍRUS Poľsko otvorilo hranice, má to však háčik: Slovensko vstup obmedzuje len na 48 hodín

"Generácia mojich rodičov bojovala štyridsať rokov za to, aby sa zo škôl odstránila komunistická ideológia a nemohla byť vnucovaná deťom a deti, mládež, vojaci či mládežnícke organizácie nemohli byť indoktronované... Nebojovali za to, aby sa (teraz) objavila nová ideológia, ktorá je ešte ničivejšia," povedal Duda na predvolebnom zhromaždení v meste Brzeg na juhozápade Poľska.

Účastníci 7. ročníka pochodu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Ivan Fleischer)

Jeho prejav odsúdili opoziční volební kandidáti i aktivisti bojujúci za práva LGBT. Predstavitelia poľskej ľudskoprávnej skupiny Milośč Nie Wyklucza (Láska nevyčleňuje) agentúre Reuters povedali, že Dudove predvolebné návrhy v tejto oblasti sa veľmi podobajú na rozhodnutie ruskej vlády zakázať "homosexuálnu propagandu". 

Dudov prejav komentoval aj jeho volebný rival, ľavicový europoslanec Robert Biedroň, ktorý sa v prevažne katolíckom Poľsku ako prvý politik otvorene prihlásil k homosexualite. Na Twitteri prezidentovi odporučil, aby už "skončil s nenávisťou". Európska nezávislá organizácia ILGA-Europe označila tento rok v Poľsko za krajinu, ktorá spomedzi členov EÚ najmenej rešpektuje práva komunity LGBT.

Viac o téme: KomunizmusPrezidentIdeológiaPoľskoLGBTAndrzej DudaPrirovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu