Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Amazon zakázal americkej polícii používať svoju technológiu na rozpoznávanie tvárí

Američania aj naďalej protestujú
Američania aj naďalej protestujú (Zdroj: SITA/AP Photo/Rick Bowmer)

SEATTLE - Americká spoločnosť Amazon v stredu oznámila, že sa rozhodla polícii na jeden rok zakázať používanie svojej technológie Rekognition slúžiacej na rozpoznávanie tvárí. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

Amazon vo vyhlásení uviedol, že takýmto rozhodnutím chce americkému Kongresu dopriať dostatok času na to, aby "implementoval vhodné pravidlá" toho, ako sa má takáto technológia využívať. Spoločnosť dodala, že túto jej technológiu budú môcť naďalej využívať organizácie zameriavajúce sa na ochranu detí pred sexuálnym zneužívaním či na bránenie v obchodovaní s ľuďmi.

K rozhodnutiu pristúpil Amazon v čase narastajúcich obáv, že softvéry na rozoznávanie tvárí môžu polícii dopomôcť k tzv. rasovému profilovaniu, a síce zameriavaniu sa na osoby len na základe ich rasovej príslušnosti, komentuje DPA. Iný technologický gigant, spoločnosť IBM, ešte v utorok oznámila, že už nebude na všeobecné účely ponúkať svoj softvér na rozpoznávanie tvárí, a túto technológiu nebude ďalej ani vyvíjať. IBM tiež uviedla, že je proti využívaniu takejto technológie na rasové profilovanie, či masové sledovanie. Spoločnosť zároveň vyzvala v USA na "celonárodnú diskusiu" o používaní tejto technológie.

Pozornosť na rasovú nespravodlivosť v USA ako aj samotný spôsob, akým polícia využíva technológie na sledovanie ľudí, upriamili protesty, ktoré v celých Spojených štátoch vyvolala nedávna smrť Afroameričana Georgea Floyda, pripomína agentúra AP. Floyd zomrel 25. mája v meste Minneapolis v štáte Minnesota pri zásahu policajtov, keď ležal spútaný na zemi a jeden z policajtov mu vyše osem minút kľačal na krku, hoci sa opakovane sťažoval na to, že nemôže dýchať.

Viac o téme: TechnológiaPolícia USAAmazon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu