Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Rusko prišlo so smutným zistením: Počet úmrtí stúpol, uvoľňovanie opatrení bude zdĺhavý proces

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Moskovské zdravotnícke úrady v stredu oznámili, že počas pandémie nového koronavírusu zomrelo v máji v Moskve 15.713 ľudí, čo je o 5715 úmrtí viac než v máji 2019. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Ruské hlavné mesto zaznamenalo medziročne 57-percentný nárast úmrtí v máji, dodali mestské úrady. V máji 2019 zomrelo v Moskve 9998 ľudí. Ruská štátna tlačová agentúra TASS v stredu s odvolaním sa na moskovské zdravotnícke úrady napísala, že ochorenie COVID-19 spôsobované novým koronavírusom bolo tento rok v máji hlavnou príčinou smrti celkovo 2757 ľudí.

Uvoľňovanie opatrení bude zdĺhavý proces

Starosta Moskvy Sergej Sobianin v stredu povedal, že bude trvať dva mesiace, kým v hlavnom meste uvoľnia všetky opatrenia zavedené v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2. Informovali o tom agentúry DPA a TASS.

Rozhodnutie o povolení hromadných udalostí, návšteve divadiel, športových podujatí a koncertných hál môže byť podľa Sobianina prijaté začiatkom júla. Sobianin na zasadnutí moskovského mestského zastupiteľstva povedal, že situácia v Moskve sa zlepšuje; šírenie nákazy sa však nepodarilo úplne eliminovať. Obdobie na návrat k bežnému životu určil na takmer dva mesiace.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Rozhodnutie o povolení hromadných udalostí, návšteve divadiel, športových podujatí a koncertných hál môže byť podľa starostu prijaté začiatkom júla. Moskva od utorka 9. júna upustila od nariadení o samoizolácii, cestovných povoleniach i obmedzeniach pohybu.

Všetci Moskovčania vrátane občanov starších než 65 rokov a ľudí trpiacich chronickým ochorením sa môžu po meste voľne pohybovať, cestovať a navštevovať tamojšie verejné miesta. Na verejnosti a v prostriedkoch verejnej dopravy je aj naďalej povinné nosiť ochranné rúška na tvár a dodržiavať prinajmenšom 1,5-metrový odstup od iných ľudí.

Denný nárast počtu prípadov nákazy v ruskom hlavnom meste postupne klesá, píše DPA. Zdravotnícke úrady v stredu hlásili 1195 nových prípadov. V Moskve zaznamenali 199.785 prípadov nákazy ochorením COVID-19, čo predstavuje približne 40 percent zo všetkých vyše 493.000 prípadov v Rusku.

Viac o téme: OpatreniaúmrtiaRuskoKoronavírusUvoľňovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu