Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

KORONAVÍRUS Nemecko bude prijímať migrantov z Talianska a Malty aj po pandémii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Rene' Rossignaud)

BRUSEL - Nemecko bude aj po koronavírusovej pandémii pokračovať v prijímaní migrantov z Malty a Talianska, ktorých sa podarilo zachrániť v Stredozemnom mori. Povedal to v stredu nemecký minister vnútra Horst Seehofer.

"Budeme prijímať migrantov aj v takýchto prípadoch," cituje Seehofera agentúra DPA. Skutočnosť, že došlo k pozastaveniu prijímania migrantov, je podľa neho dôsledkom koronavírusovej pandémie. Minister však nekonkretizoval, koľko migrantov by Nemecko mohlo z Malty a Talianska prijať.

Podľa Seehofera sa záväzky Nemecka budú vzťahovať aj na migrantov zachránených nemeckou záchrannou loďou Alan Kurdi a španielskou loďou Aita Mari. Obe lode začiatkom mája talianske orgány zadržali.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku.


Vyhlásenie nemeckého ministra prišlo niekoľko dní po tom, ako Európska komisia uviedla, že Portugalsko, Francúzsko a Luxembursko prijmú časť z približne 425 migrantov, ktorí sa cez víkend vylodili na Malte. Malta aj Taliansko upozornili, že počas pandémie už nemôžu prijímať ďalších migrantov a žiadajú väčšiu podporu ostatných krajín EÚ.

Talianska organizácia obnovuje operácie na záchranu migrantov

Talianska charitatívna organizácia Mediterranea Saving Humans v utorok oznámila, že obnoví operácie na záchranu migrantov v strednej časti Stredozemného mora použitím záchrannej lode Mare Jonio. Informovala o tom v stredu agentúra DPA. Mediterranea sa podľa svojich vyjadrení vracia na more v úplnom súlade s opatreniami zavedenými v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19. Organizácia má "sledovať a nahlasovať porušovanie ľudských práv, ku ktorému v oblasti Stredozemného mora opakovane dochádza".

Loď Mare Jonio bola od vlaňajšieho 3. septembra zadržiavaná úradmi na základe prísnych zákonov, ktoré presadil vtedajší taliansky krajne pravicový minister vnútra Matteo Salvini. Mediterranea Saving Humans začiatkom februára oznámila, že vyhrala súdny spor a plavidlo znovu získala. Jedinou mimovládnou organizáciou, ktorá v súčasnosti uskutočňuje v oblasti Stredozemného mora záchranné operácie, je nemecká Sea Watch. Svoju činnosť obnovila pred niekoľkými dňami.

Viac o téme: MigrantiTalianskoMaltaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu