Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Chorobe COVID-19 podľahlo v Británii už viac ako 40-tisíc ľudí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Alberto Pezzali)

LONDÝN - Počet obetí pandémie nového koronavírusu prekročil v piatok v Británii hranicu 40.000, keď ochoreniu COVID-19, ktoré vírus spôsobuje, podľahlo za 24 hodín ďalších 357 ľudí. Informovala o tom BBC.

So 40.261 úmrtiami (údaj platný k 4. júnu, 18.00 h SELČ) sa Spojené kráľovstvo stalo druhou krajinou, kde je počet obetí pandémie vyšší ako 40.000. Celosvetovo najviac úmrtí zaznamenali v USA, kde ich evidujú takmer 110.000.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

V Británii sa k piatkovej 10.00 h SELČ uskutočnilo 5.214.277 testov, pričom 283.311 osôb malo pozitívne výsledky. Britská vláda trvá na postupnom uvoľňovaní karanténnych opatrení, zatiaľ čo kritici sa obávajú, že to povedie k druhej vlne epidémie.

Rúška budú povinné v nemocniciach, nie však v obchodoch

Britská vláda sa rozhodla zaviesť povinné nosenie rúšok v nemocniciach, odmietla však výzvy lekárov, aby táto povinnosť platila aj v obchodoch a ďalších verejných priestoroch. Informovala o tom v piatok agentúra DPA. Od 15. júna budú musieť nosiť ochranné rúška na tvári všetci zamestnanci, pacienti aj návštevníci nemocníc na území Anglicka. Personál bude musieť mať chirurgické masky, zatiaľ čo pacientom a návštevníkom budú stačiť látkové rúška, šatky alebo iné formy prekrytia nosa a úst.

KORONAVÍRUS Chorobe COVID-19 podľahlo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

S novým opatrením v piatok novinárov oboznámil britský minister zdravotníctva Matt Hancock. Rozhodnutie platí len pre nemocnice na území Anglicka; vo zvyšných častiach Spojeného kráľovstva o takýchto krokoch rozhodujú regionálne vlády. Už vo štvrtok britský kabinet rozhodol o povinnom nosení rúšok v prostriedkoch hromadnej dopravy, a to taktiež od 15. júna. Doposiaľ bolo ich nosenie v Británii len dobrovoľné. Britská vláda sa totiž dlhý čas stavala k rúškam pomerne váhavo.

Odborová organizácia britských lekárov BMA žiadala zavedenie povinného nosenia rúšok všade, kde vždy nie je možné dodržiavať požadované odstupy. Vláda však ich výzvu na takto rozsiahle opatrenie nevypočula. Kabinet premiéra Borisa Johnsona súčasne oznámil, že od 8. júna budú musieť všetky osoby prichádzajúce do Británie z cudziny podstúpiť 14-dňovú karanténu, proti čomu ostro protestovali letecké spoločnosti.

Viac o téme: OpatreniaPandémiaŠtatistikyLondýnVeľká BritániaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu