Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Škótsko uvoľňuje opatrenia: Od piatka spúšťa prvú fázu plánu testovania a ochrany

Nicol Sturgeonova
Nicol Sturgeonova (Zdroj: SITA/Fraser Bremner/Scottish Daily Mail/PA via AP)

EDINBURG - Škótsko od piatka spustí prvú fázu uvoľňovania opatrení zavedených v boji proti pandémii nového koronavírusu, informovala vo štvrtok stanica BBC s odvolaním sa na vyhlásenie škótskej premiérky Nicoly Sturgeonovej.

Sturgeonová takisto oznámila spustenie plánu testovania a ochrany (Test and Protect). Je to opatrenie v oblasti verejného zdravia, ktoré má za cieľ zabrániť prenosu nákazy COVID-19 v rámci komunity, uvádza sa na oficiálnej webovej stránke škótskej vlády. Reprodukčné číslo (R0) koronavírusu je už podobu troch týždňov nižšie - pohybuje v rozmedzí hodnôt 0,7 až 1.

Ľudia v Škótsku sa od piatka budú môcť stretávať na vonkajších priestranstvách. Zhromaždenia však budú obmedzené na maximálne osem osôb. Povolené budú aj bezkontaktné športy ako golf, tenis a bowling. Otvoriť budú môcť vo forme donáškových služieb i niektoré prevádzky v oblasti gastronómie. Učitelia a zamestnanci škôl sa od pondelka budú môcť vrátiť do práce s cieľom pripraviť sa na znovuotvorenie škôl.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Škótsko do 27. mája zaznamenalo 91.744 prípadov nákazy a 2304 úmrtí. V krajine platia obmedzenia v oblasti pohybu osôb od 23. marca, keď ich pre celé Spojené kráľovstvo vyhlásil britský premiér Boris Johnson. Sturgeonová 7. mája oznámila, že obmedzenie voľného pohybu osôb bude v Škótsku platiť ešte ďalšie tri týždne, prinajmenšom však do konca mája.

Viac o téme: OpatreniaŠkótskoKoronavírusCOVID-19Uvoľňovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu