Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Severnú Indiu zasiahli rekordné horúčavy, oblasť čaká nadmerne teplé leto

Mestá na severe Indie zasiahla vlna horúčav
Mestá na severe Indie zasiahla vlna horúčav (Zdroj: SITA/AP Photo/Channi Anand))

NAÍ DILLÍ - Mestá na severe Indie zasiahla vlna horúčav, pri ktorej sa v stredu denná teplota na mnohých miestach vyšplhala až na 45 stupňov Celzia. Napísala o tom agentúra AP s tým, že Indiu čaká podľa predpovedí teplejšie leto než zvyčajne.

Teploty na severe Indie sú pre toto obdobie roka najvyššie za celé desaťročia, pričom vlna horúčav by mala v regióne pokračovať až do piatka. V utorok bola v okrese Čurú v indickom štáte Radžastan nameraná rekordná teplota 50 stupňov Celzia. Indický meteorologický ústav (IMD) uvádza, že išlo o najvyššiu teplotu, aká bola v ten deň nameraná na celom svete. Taktiež v indickej metropole Naí Dillí presiahli teploty 47 stupňov Celzia.

Situácia podľa agentúry súvisí do určitej miery aj s cyklónou Amphan, ktorá sa minulý týždeň prehnala cez východnú Indiu. Tá, okrem toho, že spôsobila značné materiálne škody, vysala zo vzduchu väčšinu vlhkosti a vyvolala tak suché a horúce vetry, ktoré teraz dujú po nížinatých oblastiach severnej Indie.

Toto leto by mali byť teploty v Indii podľa IMD o pol stupňa až stupeň vyššie, než je priemer. Za letné mesiace sú v Indii považované apríl, máj a jún. Charakteristické sú vysokými teplotami, ktoré následne každoročne znižuje príchod monzúnových dažďov. Monzún sa najprv začína prejavovať už začiatkom júna na juhu krajiny, pričom sever zasiahne väčšinou v priebehu mesiaca.

Viac o téme: LetoHorúčavyIndia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu