Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Rakúsky politik mal financovať sledovanie exmanželky z peňazí strany

Heinz-Christian Strache
Heinz-Christian Strache (Zdroj: SITA/AP Photo/Ronald Zak)

VIEDEŇ - Rakúsky krajne pravicový politik Heinz-Christian Strache nechal v minulosti po dobu jedného roka sledovať svoju medzičasom exmanželku detektívom. Účet za tieto služby vo výške takmer 10.000 eur bol pritom vystavený na Slobodnú stranu Rakúska (FPÖ), ktorú Strache viedol do minulého roka. Informoval o tom v pondelok denník Kronen Zeitung.

Sledovanie bývalej Stracheho manželky Daniely Plachuttaovej malo prebiehať 12 mesiacov pred rozvodom, ku ktorému došlo v januári 2006, vyplýva z protokolu, ktorý má denník k dispozícii. "V podkladoch sa našiel obal CD nosiča s nápisom 'Daniela Stracheová 2005' obsahujúci fotografie a videá zo sledovania s dátumami z roku 2005," uvádza sa v protokole. Tieto dôkazy údajne vyšetrovateľom odovzdala bývalá vedúca Stracheho úradu.

FPÖ zverejnené informácie v pondelok pre agentúru APA komentovať nechcela, nevyjadril sa k nim ani Stracheho právnik. Strache odstúpil z postov vicekancelára aj šéfa FPÖ  vlani v máji po tzv. korupčnom škandále Ibiza, ktorý podnietilo video tajne natočené na tomto španielskom ostrove.

Video Stracheho zachytáva, ako pred voľbami v roku 2017 diskutuje o možných zákulisných dohodách a nelegálnych daroch pre rakúskych slobodných. Škandál viedol k politickej kríze a k rozpadu vládnucej koalície FPÖ s Rakúskou ľudovou stranou (ÖVP) kancelára Sebastiana Kurza a predčasným voľbám.

Viac o téme: SledovanieExmanželkaRakúskoHeinz-Christian StracheSlobodná strana RakúskaPolitika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu