Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nový Zéland zasiahlo silné zemetrasenie: Otrasy cítili desiatky tisíc ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

WELLINGTON - V pondelok ráno zasiahlo väčšinu Nového Zélandu silné zemetrasenie, informovala agentúra DPA. Správy o stratách na životoch, zranených či materiálnych škodách zatiaľ nie sú k dispozícii.

Epicentrum zemetrasenia s magnitúdou 5,8 sa nachádzalo v hĺbke 37 kilometrov a v blízkosti hlavného mesta Wellington, uviedla novozélandská monitorovacia služba GeoNet. Nasledovala séria otrasov s magnitúdou 3,5 až 3,7. Viac ako 35.000 ľudí z celej krajiny informovali GeoNet, že cítili otrasy.

Nový Zéland sa rozprestiera v oblasti tzv. ohnivého kruhu, podkovovitého reťazca vulkanických pohorí, tektonických zlomov a oceánskych priekop, ktorá obkolesuje Tichý oceán. Tento ostrovný štát je preto vystavený častým zemetraseniam.

Premiérku zemetrasenie nevyviedlo z miery

Novozélandskú premiérku Jacindu Ardernovú nevyviedlo počas pondelňajšieho televízneho rozhovoru z miery ani zemetrasenie. Moderátora televízie Newshub Ryana Bridgea len na krátko prerušila, aby mu povedala čo sa stalo.

"Ryan, zažívame práve tak trochu zemetrasenie, celkom slušný otras," povedala premiérka počas rozhovoru, ktorý sa konal v budove parlamentu vo Wellingtone, informuje agentúra AP. Ardernová potom pokračovala v rozhovore, pričom s úľavou vyhlásila, že otrasy už prestali. "Sme v poriadku Ryan," povedala a skonštatovala, že sa nachádza na bezpečnom mieste.

Premiérka však neskôr médiám povedala, že keď došlo k zemetraseniu, v hlave jej vyvstala otázka: "To vážne?".  Z regálov v obchodoch popadali potraviny a otrasy si vynútili aj prerušenie železničnej dopravy. Nijaké vážne škody ani zranenia však nehlásili. Novozélandské mesto Christchurch zasiahlo v roku 2011 silné zemetrasenie, ktoré si vyžiadalo 185 životov a zničilo veľkú časť centra.

Viac o téme: OtrasyZemetrasenie Nový ZélandWellington
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu