Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Mexiko zasiahlo silné zemetrasenie: Stovky ľudí v panike, budovami otriaslo aj v hlavnom meste

Silné zemetrasenie v Mexiku.
Silné zemetrasenie v Mexiku. (Zdroj: YouTube/World Trending News)

MEXIKO - Veľmi silné zemetrasenie s odhadovanou magnitúdou 7,1 až 7,7 zasiahlo v utorok južné Mexiko. Budovami otriaslo aj v centre hlavného mesta Mexiko vzdialeného vyše 400 kilometrov od epicentra. Stovky ľudí v panike vybiehali zo svojich domovov, informovala agentúra Reuters.

Podľa americkej geologickej služby USGS malo zemetrasenie magnitúdu 7,7. Mexický seizmologický inštitút zaznamenal magnitúdu zemetrasenia na úrovni 7,1. Epicentrum bolo pri pobreží juhomexického štátu Oaxaca, otrasy vychádzali z hĺbky asi 26 kilometrov.

Podobné otrasy môžu mať ničivé následky. Podľa agentúry AP hlásili z niektorých oblastí výpadky elektriny, o spôsobených škodách alebo zraneniach však nie sú bezprostredne známe žiadne informácie.

Varovanie pred cunami

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador podľa agentúry AP oznámil, že pri zrútení budovy v meste Huatulco neďaleko epicentra prišiel o život jeden človek a ďalší utrpel zranenia. Celkovo boli zatiaľ hlásené menej závažné škody ako rozbité okná a zrútené múry.

Americké Tichomorské centrum pre varovania pred cunami (PTWC) oznámilo, že nebezpečné vlny s výškou do troch metrov môžu zasiahnuť pobrežia kdekoľvek do vzdialenosti 1000 kilometrov od epicentra zemetrasenia, ktoré bolo v juhomexickom štáte Oaxaca. Výstraha platila od 18.16 h SELČ.

Prípadné najvyššie vlny sa očakávajú pozdĺž pobrežia južného Mexika blízko miesta, kde zemetrasenie udrelo najsilnejšie. Vlny do výšky jedného metra by mohli zasiahnuť aj pobrežie Ekvádora a menšie, polmetrové vlny zasa krajiny Strednej Ameriky a tiež Peru či Havaj.Cunami by mohlo mať niekoľko vĺn, ktoré by mohli prísť v časovom intervale jednej hodiny. "Prvá vlna nemusí byť vôbec tá najväčšia," varovalo centrum.

Viac o téme: EpicentrumMagnitúdaZemetrasenie Mexiko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu