Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zloženie zbraní v Afganistane: Taliban oznámil trojdňové prímerie počas sviatku íd al-fitr

Hnutie Taliban počas rokovania
Hnutie Taliban počas rokovania (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File)

KÁBUL - Afganské militantné hnutie Taliban oznámilo od nedele trojdňové prímerie a bude trvať počas moslimského sviatku íd al-fitr, ktorým sa končí pôsty mesiac ramadán. Taliban pritom v posledných mesiacoch podnikol sériu krvavých útokov proti afganským bezpečnostným silám. Informácie priniesla v sobotu tlačová agentúra AFP.

"Vedenie dalo všetkým mudžáhidom Islamského emirátu pokyn, aby urobili osobitné opatrenia na zaistenie bezpečnosti krajanov a aby nepodnikali žiadne útočné operácie proti nepriateľovi, nech je kdekoľvek," uviedol hovorca Talibanu Zabihulláh Mudžáhid. Použil pritom termín "islamský emirát", čo je názov pre Afganistan, ktorý hnutie používalo, keď bolo pri moci.

Taliban a USA po mesiacoch rokovaní podpísali vo februári historickú dohodu, ktorá stanovuje, že Washington do budúceho roka stiahne všetkých vojakov z Afganistanu, ale žiada za to bezpečnostné záruky.

Na základe dohody sa Taliban zaviazal, že zastaví útoky na mestá a zahraničné sily, ale naďalej útočí na afganské bezpečnostné sily v provinciách. Analytici vravia, že februárová dohoda Taliban len posmelila, a predstavitelia afganskej vlády hlásili od podpisu dohody vyše 3800 útokov, pri ktorých zahynulo 420 civilistov a zranenia utrpelo ďalších 906 obyvateľov.

Viac o téme: íd al-fitrPrímerieKábulAfganistanTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu