Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

KORONAVÍRUS Letné horúčavy majú len malý vplyv na šírenie nového vírusu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages)

PRINCETON - Vyššie letné teploty pandémiu nového koronavírusu SARS-CoV-2 nezastavia. Ako totiž vyplýva zo štúdie vedcov z univerzity v Princetone v americkom štáte New Jersey zverejnenej v odbornom časopise Science, horúčavy a zvýšená vlhkosť ovzdušia ovplyvňujú šírenie koronavírusu len v malej miere. Informoval o tom na svojej stránke rakúsky verejnoprávny telerozhlas ORF.

Vplyv klimatických podmienok na pôvodcu nového koronavírusu je malý, tvrdí tím výskumníkov na čele s environmentalistkou Rachel Bakerovou. Hoci má vysoká vlhkosť vzduchu vplyv na šírenie iných koronavírusov, ako aj chrípky, v prípade koronavírusu SARS-CoV-2 je rozhodujúca chýbajúca kolektívna imunita.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Uvedenú tézu podporuje aj vývoj pandémie ochorenia COVID-19 v teplejších krajinách, ako napríklad v Brazílii, Ekvádore či v Austrálii. "Zdá sa, že klíma nemá v súčasnosti na šírenie (nového koronavírusu) vplyv," uviedla Bakerová.

Autori štúdie vychádzajú z toho, že počasie bude mať rozhodujúci vplyv na šírenie koronavírusu len po tom, ako bude voči nemu imúnna veľká časť obyvateľstva a COVID-19 sa stane sezónnym ochorením. Tento princíp je možné pozorovať aj pri prechladnutí spôsobenom inými druhmi koronavírusu, ktoré sa objavujú najmä v zime mimo tropických oblastí, vysvetlil spoluautor štúdie Bryan Grenfell.

Viac o téme: TeploPandémiaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu