Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

AKTUÁLNE Europoslanci schválili záchranný plán na ekonomickú obnovu Európy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Poslanci Európskeho parlamentu v piatok odsúhlasili záchranný plán Európskej komisie (EK) na ekonomickú obnovu krajín EÚ, ktorý bude naviazaný na viacročný finančný rámec, čiže dlhodobý rozpočet EÚ na roky 2021 - 2027.

Za uznesenie, ktoré odobruje potrebu záchranného plánu s možnosťami pomoci z dlhodobého európskeho rozpočtu, sa vyslovilo 505 poslancov zo 693 hlasujúcich, 119 zákonodarcov bolo proti a 69 sa zdržalo hlasovania.

Ozdravný plán a hľadanie možností ako pomôcť členským krajinám po koronakríze sa javia ako nevyhnutné po tom, ako sa európska ekonomika počas pandémie nového koronavírusu značne spomalila. Lídri EÚ sa zhodli na potrebe opätovného naštartovania ekonomiky a vyzvali Európsku komisiu, aby vypracovala nový návrh dlhodobého rozpočtu na roky 2021 - 2027.

Ten by mal v záujme podpory hospodárstva obsahovať vyššie sumy voči pôvodnej podobe VFR, na ktorom sa šéfovia vlád a štátov EÚ na mimoriadnom februárovom rozpočtovom summite nedohodli. Navýšenie rozpočtu, pre zaistenie financovania plánu obnovy, by mali zaistiť dlhodobé pôžičky EÚ ako celku, aby sa predišlo ďalšiemu tlaku na národné finančné systémy, a uvažuje sa aj o sérii vlastných rozpočtových príjmov.

Viac o téme: EkonomikaEurópaEurópsky parlamentKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu