Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Merkelová hovorila o možnom postupnom otváraní hraníc

Nemecká kancelárka Angela Merkelová Zobraziť galériu (2)
Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Sohn, pool)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová v utorok vyjadrila nádej na postupné otvorenie hraníc Nemecka so susednými krajinami, informoval na svojej webovej stránke denník Die Welt.

Zmeny v súvislosti s hraničnými kontrolami musia byť podľa Merkelovej zavádzané v spolupráci so susednými krajinami, píše Die Welt s odvolaním sa na agentúru DPA. Merkelová to povedala na zasadaní parlamentnej frakcie nemeckých strán únie CDU/CSU), ktoré sa uskutočnilo prostredníctvom videokonferencie.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Sohn, pool)

Podľa kancelárky existuje jasná perspektíva na obnovenie systému otvorených vnútorných hraníc v rámci schengenského priestoru v prípade, ak to dovolí situácia v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2. O možnom otváraní hraníc má v stredu rokovať nemecká vláda a nemecký minister vnútra Horst Seehofer sa má k tejto téme vyjadriť do piatku.

Seehofer nariadil kontroly a zákazy vstupu na hraniciach s Francúzskom, Rakúskom, Švajčiarskom, Luxemburskom a Dánskom v polovici marca. Šlo o opatrenie zamerané na zamedzenie šírenia nového koronavírusu. Krajina neskôr hraničné kontroly predĺžila do 15. mája.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku.


Za uplynulé týždne mohli do Nemecka cestovať len osoby, ktoré na to mali závažný dôvod - napríklad vodiči nákladných vozidiel, zdravotníci alebo dochádzajúci pracovníci z pohraničných oblastí. Nemecká polícia však v nedeľu na jeden deň uvoľnila prísny režim na hraniciach krajiny zavedený v dôsledku pandémie koronavírusu a povolila ľuďom návštevy pri príležitosti Dňa matiek.

Viac o téme: HraniceNemeckoAngela MerkelováKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu